29 grudnia 2012

Zupa grochowa, grochówka mięsna

Zupa grochowa, grochówka mięsna
Wracam z tą zupą, o której wspominałam. Dwa dni temu zmieściłam przepis na bezmięsną grochówkę a dzisiaj przepis na grochówkę mięsną. Przepis nie różni się niczym poza dodaniem kiełbasy i boczku, które można albo na samym początku produkcji podsmażyć na patelni  i dodać groch zalać wodą i gotować, albo podsmażyć na patelni osobno i dodać w którejś z faz gotowania i doprawiania. U mnie wyglądało to tak, że gotowałam zupę grochową bez mięsa i gotową już zupą zalałam podsmażone mięso po czym pogotowałam jeszcze trochę, żeby smaki dobrze się przesiąknęły. Więc opcji jest dużo w przepisie podaję tą z dodaniem skwarków w trakcie gotowania. Przepis również na spory (5 litrowy) garnek zupy.

28 grudnia 2012

Wigilijne i świąteczne potrawy - podsumowanie. A jak było u Ciebie?

Pozwolę sobie dzisiaj na jeszcze jeden wpis pomiędzy jedną a drugą grochówką - wigilijne i świąteczne potrawy które pojawiły się na naszym stole w tym roku. Po raz pierwszy robiliśmy z Mefem Święta Bożego Narodzenia w domu, mieliśmy zaproszonego gościa i niespodziewanego gościa, pierwszego dnia Świąt odwiedziła nas moja mama i brat, a drugiego znajomi. I dzisiaj gościliśmy znajomych, i dalej dojadamy świąteczne potrawy i ciasta. W tej notce zostawię zestawienie potraw, które pojawiły się na naszym stole w tym świątecznym okresie, a do których stopniowo dodam linki. W prawdzie już po świętach, ale może zainspiruję kogoś na przyszły rok, a część potraw nie jest typowo świąteczna więc mogą pojawić się na Waszych stołach przy innych okazjach. Przy potrawach nie obyłoby się bez pomocy, piernik który upiekłam został przełożony kremem i oblany czekoladą co już sprawiło, że Mefo uznał go za swój, w ten sam sposób została potraktowana między innymi kapusta z grzybami do której grzyby kroiła Ari i krokiety, które na wigilię ze wspomnianej kapusty i zrobionych przeze mnie naleśników smażył Mefo i kilka innych potraw..

Na stole znalazły się:

27 grudnia 2012

Zupa grochowa, grochówka bez mięsa

Zupa grochowa, grochówka bez mięsa
Zrobiłam zupę grochową w dwóch wersjach, tutaj prezentuję bez mięsną, mięsna grochówka znajduje się w kolejnym poście. Różnica w smaku jest spora, tą polecam wegetarianom i osobom, którym przeszkadzają zupy, w których smak mięsa jest zbyt intensywny. Mnie ta smakowała bardziej, mocno doprawiona majerankiem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim, lekko pikantna, aromatyczna przez dodatek czosnku i ziela angielskiego. Groch moczyłam całą noc i gotowałam zupę z dodatkiem glona kombu, o którym przeczytałam kiedyś, że niweluje nieprzyjemne dolegliwości po zjedzeniu roślin strączkowych. Z mojego doświadczenia wynika, że albo działa, albo ja świetnie i bezproblemowo wszystko trawię. Podane proporcje wystarczają na przygotowanie dużego gara zupy - ok 5 litrów.

22 grudnia 2012

Pyszna, słodka i gęsta zupa cebulowa z kukurydzą i aromatycznym serem

 gęsta zupa cebulowa z kukurydzą i aromatycznym serem
Trochę podobna do francuskiej zupy cebulowej ale nie robiłam jej na winie i nie zapiekałam w grzankami. Grzanki podałam osobno. Zdecydowałam się dodać kukurydzę żeby podkreślić jej kolor i słodki smak. Dodałam kminek, mimo że nie lubię a zupa i tak bardzo mi smakowała. Jest prosta w przygotowaniu ale trzeba jej poświęcić chwilę czasu, chodzi o to, żeby skarmelizować cebulę podsmażając ją, jeśli zalejesz bulionem nie skarmelizowaną jeszcze cebulę, zupa nie zyska tego pysznego pomarańczowo-brązowego koloru i będzie szaro-żółta. Nie pomoże wtedy nawet dodatek sporej ilości proszkowanej słodkiej papryki. Ah.. I jeszcze mistrzowstwem było dodanie do tej zupy cebulowej twardego sera dziugas, który podkreślił smak cebuli i dodał pyszny posmak. Bardzo polecam!

12 grudnia 2012

Kotlety mielone z oscypkiem podane z sosem pieczarkowym

Kotlety mielone z oscypkiem
Takie udziwnienie kotletów mielonych, w środku mógłby się znaleźć równie dobrze inny ser np. gouda czy mozarella, jednak górski oscypek ze swoim smakiem dodał tym kotletom charakteru.. Górskiego charakteru?? Mięso jest zagęszczone nie mąką, ani bułką tartą a po raz kolejny jak to było z tymiankowymi pulpetami w sosie grzybowym - zmielonymi płatkami owsianymi.

11 grudnia 2012

Sos pieczarkowy

sos pieczarkowy
Kolejny łatwy do przygotowania sos, sos pieczarkowy. Można podać go do różnego rodzaju mięs, do ryb, ziemniaków, klusek śląskich, kasz. Jest na prawdę bardzo uniwersalny i smaczny. Tym razem podałam go z pieczonymi ziemniakami i kotletami mielonymi z oscypkiem. Sos pieczarkowy świetnie pasuje do ziemniaków, makaronu, do drobiu czy mięsa mielonego, do kasz. Jest bardzo uniwersalny. Dodałam drugie zdjęcie - chyba trochę bardziej apetyczne - tym razem podałam go ze smażoną piersią z indyka.

10 grudnia 2012

Ostatnia dyniowa propozycja w tym roku. Zupa z dyni z białą pietruszką

Zupa z dyni z białą pietruszką
Dynia to takie wdzięczne warzywo, w zależności od przypraw i dodatków można manipulować jej smakiem i dostosować go do potrawy. Ma ładny kolor, jest lekko słodkawa i dużo można z nią zrobić. Stąd moja ostatnia propozycja na dynię w tym sezonie, wygląda prawie tak samo jak poprzednia, jednak w smaku bardzo się różni. Jest troszkę kwaskowata i pikantna w przeciwieństwie do poprzedniej - słodkiej zupy dyniowej z marchewką i kukurydzą.  Zupa z dyni z białą pietruszką doprawiona imbirem, kardamonem i czosnkiem oraz rozgrzewającym chili.

8 grudnia 2012

Korzenno-słodka zupa z dyni z marchewką, kukurydzą, czerwona cebulą i imbirem

Korzenno-słodka zupa z dyni z marchewką, kukurydzą, czerwona cebulą i imbirem
Przyszły pierwsze śniegi, a ja wracam do jesieni. Na blogach teraz zatrzęsienie przepisów na świąteczne potrawy, głównie pierniczki, sezon dyniowych przepisów się skończył, ale pozwolę sobie jeszcze dwa razy powrócić z zupą dyniową. Swoją drogą teraz bardzo chętnie bym taką zupę zjadła bo i kolor i rozgrzewające właściwości mogą pozytywnie wpłynąć pod wieloma względami. Zupę pierwszą nazywam słodką bo i czerwona papryka, i kukurydza, i marchewka dają jej słodki posmak. Kukurydza chrupie między zębami, a przyprawy nadają tej zupie dyniowej charakteru jeśli można tak powiedzieć. A dodatkowo jest to bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Polecam!

6 grudnia 2012

Pasta z awokado czyli guacamole + kilka słów o awokado

guacamole, pasta z awokado
Guacamole znaczy ni mniej ni więcej jak "sos/pasta z awokado". Kiedyś zwiedziona zielonym kolorem uważałam awokado za warzywo, aż do momentu kiedy w kasie szybkiej obsługi w supermarkecie przeszukiwałam kategorie i znalazłam awokado w owocach. Namiastka tej Meksykańskiej pasty bardzo przypadła mi do gustu w czasie kiedy wzięłam do ręki pewną książkę o zdrowym odżywianiu i przeczytałam w niej, że awokado ma świetne właściwości i można w zdrowy sposób zastępować nim masło. Wtedy przez jakiś czas namiętnie kupowaliśmy z Mefem awokado i stosowaliśmy właśnie jako zamiennik masła. Z początku było to tylko rozgniecione awokado z czosnkiem, solą i pieprzem i samo to dawało zadowalający smak. Najbardziej lubię takie kanapki z jajkiem na twardo albo pomidorem.

1 grudnia 2012

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane
Wypada przepleść te wszystkie wytrawne przepisy jakimś podwieczorkiem czy deserem. Dlatego przychodzę z przepisem na ciasteczka owsiane. Ciastka wychodzą kruche ale dość twarde, tzn nie rozpadają się w palcach ale mówiąc, że są twarde nie mam na myśli łamaczy zębów. Są naprawdę smaczne i przygotowane na podstawie tylko i wyłącznie płatków bez żadnego dodatku mąki, to czyni je zdrowszymi niż inne ciastka czy herbatniki. Nie zapominaj jednak, że zawierają też masło i cukier w sporej ilości dlatego są raczej przekąską niż daniem głównym. Do kawy, herbaty czy na drugie śniadanie w sam raz. Można przygotować je w różnych wersjach smakowych tutaj opisuję wersję podstawową.