Kapusta z grochem to typowo Wigilijna, postna potrawa. Jest łatwa do przygotowania i zawiera małą ilość składników. To po prostu kapusta i groch z dodatkiem cebuli i przypraw. Można podawać na zimno i na ciepło.
czas przygotowania: poza moczeniem grochu ok 40min
koszt: ok 13zł
Składniki:
- 1kg kapusty kiszonej
- 500g suchego grochu
- 2 cebule
- kilka łyżek oleju
- czosnek niedźwiedzi
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Groch moczę na noc, rano zmieniam wodę i moczę jeszcze kilka godzin, a następnie ostatni raz zmieniając wodę gotuję do miękkości.
2. Cebulę kroję drobno i obsmażam w garnku.
3. Dodaję pokrojoną kapustę i gotuję ją aż zmięknie.
4. Dodaję ugotowany groch i przyprawiam.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz