Prosta i pyszna kanapkowa pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym. Ma trochę kontrastujących ze sobą smaków, pikantna cebula i kwaśny ogórek kiszony dzięki którym nie jest mdła. Można użyć tuńczyka w oleju i ja taki wolę bo bardziej mi smakuje ale jest wtedy bardziej kaloryczna. Jednak jeśli już używam tego w oleju kupuje go w kawałkach żeby odsączyć go z tłuszczu. Wersja rozdrobnionego tuńczyka czy inaczej sałatkowego jest tak wymieszana z olejem, że trudno jest go odlać. Jeśli robisz porcję z dwóch puszek możesz użyć jednej z olejem, a jednej z wodą. Do połączenia pasty z tuńczyka używam mieszanki majonezu i jogurtu naturalnego żeby trochę obniżyć jej kaloryczność. Możesz użyć samego jogurtu jednak ja, tak jak w przypadku tuńczyka w oleju, lubię smak majonezu i nie chcę z niego całkowicie rezygnować. Podaję jednak te zamienniki dla osób, które kalorie liczą i wolą produkty bardziej fit :)
czas przygotowania: 10min
koszt: ok 5zł
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
- 1/4 średniej cebuli
- 2 ogórki kiszone
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz
Przygotowanie:
1. Odlewam tłuszcz z tuńczyka i rozdrabniam go widelcem.
2. Cebulę kroję w drobną kostkę i zalewam wrzątkiem - dzięki temu mimo, że surowa, nie będzie miała tak intensywnego smaku. Po chwili odlewam wodę. Można też sparzyć cebulę wrzątkiem na sitku.
3. Ogórki kroję drobno, wszystko mieszam z majonezem i jogurtem, doprawiam pieprzem.
4. Podaję z pieczywem z ziarnami, posiekaną natką pietruszki i kiełkami. Również do samej pasty można dodać na przykład nasiona słonecznika.
Super pasta na kanapki! Mniam :)
OdpowiedzUsuńDzis to wlasnie jem na sniadanie. Chodzilo za mna od dluzszego czasu.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i jest na prawdę super
OdpowiedzUsuńPolecam! I dziękuję, bardzo dobra pasta rybna.
OdpowiedzUsuńRobiłam i jest przepyszna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Bardzo dobra pasta. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń