Strony

23 maja 2013

Puree ziemniaczane

puree ziemniaczane


Zamieszczam ten wpis dla formalności.. Wiem, że są osoby, dla których puree to po prostu zgniecione ziemniaki. Jak byłam mała uwielbiałam puree ziemniaczane i już wtedy wiedziałam, że samo zgniecenie ziemniaków nie wystarczy. Najbardziej lubię takie jak podaję tutaj - z masłem i mlekiem, nie suche tylko lekko kremowe, doprawione solą i pieprzem.

czas przygotowania: 20min
koszt: ok 2-3zł

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki mleka 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości.
2. Po ugotowaniu odcedzam, dodaję masło, mleko, sól, pieprz i zgniatam tłuczkiem do ziemniaków.
3. Gotowe. Czasem ziemniaki zawierają dużo skrobi i wydają się być jakby suche wtedy dodaje więcej mleka.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja w dzieciństwie jadłam podobne, mleko natomiast mama zastępowała kwaśną śmietaną- obłęd w gębie:). Teraz zdecydowanie wolę wersję lżejszą z mlekiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śmietaną też pycha:) to można dobrać też do potrawy czasem może bardziej pasować takie lekko kwaskowate puree. Np. do śledzika:)

      Usuń