Zaczynałam gotować jako mała dziewczynka pod okiem mamy i babci. Po babci odziedziczyłam miłość do wypieków i chęć do poszukiwania przepisu idealnego, modyfikowania i próbowania aż dojdę do pożądanego smaku przepisów podstawowych, nie tylko na ciasta. Po uzyskaniu najlepszego z możliwych przepisów podstawowych przychodzi kolej na mamę - chęć do eksperymentowania i przyprawiania gotowanych, smażonych, pieczonych, duszonych potraw. Uwielbiam przyprawy, do moich ulubionych należą oregano, curry, gałka muszkatołowa, cynamon. Bardzo cenię sobie też charakterystyczny smak imbiru, kardamonu, kolendry i mięty.
W kuchni nic nie inspiruje mnie bardziej niż zapach i smak, gotując staram się
wyobrazić sobie gotową potrawę i kosztując, przyprawiając, dosypując „na oko” osiągnąć
wymarzony cel. Nawet niewielka zmiana w użytych składnikach i przyprawach może
całkowicie zmienić naszą potrawę. Jest więc w tym trochę serca i spontaniczności , dzięki temu każde
kolejne podejście do tej samej potrawy może okazać się zaskoczeniem a monotonia
zostanie przełamana.
Staram się żeby jedzenie nie było tylko obowiązkiem koniecznym żeby przeżyć, jedną z podstawowych potrzeb organizmu, ale też przyjemnością. Do tego też chcę zachęcić, do czerpania przyjemności z przebywania w kuchni, poszukiwania nowych smaków, zaskakiwania siebie i najbliższych, eksperymentowania i udoskonalania przepisów według własnych preferencji. Nowe odkrycia przyniosą Ci satysfakcję i mogą być powodem do podzielenia się nimi z rodziną i przyjaciółmi dla których i z którymi możesz przyrządzać posiłki. Moje przepisy możesz potraktować jako propozycję wyjściową.
Zapraszam na poszukiwania smaku !