czas przygotowania: 15 min
koszt jednej porcji: ok 2zł
Składniki na jedną porcję:
- mleko - 200-300ml (1-1,5 szklanki)
- płatki - 40-60g (1/3-1/2 szklanki)
- 4 śliwki
- orzechy włoskie
- cynamon
- masło
- 3 łyżki cukru
Wstawiam na gaz garnek z mlekiem i płatkami i zostawiam do zagotowania. W tym czasie myję śliwki i wyciągam pestki, kroję je na kawałki. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam śliwki i zasypuję trzema łyżkami cukru.. Wiem, że to dużo ale śliwki są kwaskowate a chodzi o to żeby otrzymać coś a la drzem więc innej rady nie ma:). Dosypuję też odrobinę cynamonu. Śliwki podczas smażenia puszczają sok ze skórki dzięki czemu zmienia się ich kolor. Gotową owsiankę nakładam na talerz na środek kładę smażone śliwki i posypuję orzechami włoskimi.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz