czas przygotowania: ok 25min (najdłużej gotowały się ziemniaki reszta powstała w trakcie ich gotowania)
koszt jednej porcji: 3-4zł
Składniki dla dwóch osób:
- 5 ziemniaków
- pół puszki pomidorów
- ok pół cukinii
- 1/4 kapusty
- 1/4 brokuła
- 2-3 pieczarki
- natka pietruszki
- oregano
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- masło
- olej
akcesoria: dwa garnki(mniejszy i większy), patelnia, blacha wyłożona papierem do pieczenia, widelec do próbowania, drewniana łyżka do mieszania.
Przygotowanie:
1. W większym garnku gotuję wodę na ziemniaki, które myję dokładnie i przekrajam na połówki, i nastawiam piekarnik na 150 stopni.
2. Cukinię kroję na wąskie plasterki, ostatecznie użyłam po 13 na talerz, czyli 26 plastrów. Wrzucam ziemniaki do gotującej się osolonej wody, a cukinię rozłożoną na blasze pokrytej papierem, smaruję roztopionym masłem solę i posypuję oregano i wstawiam do piekarnika. To część pierwsza a teraz dalej.
3. Na patelni z rozgrzanym olejem w pierwszej kolejności podsmażam obrane i pokrojone pieczarki czekam aż się zarumienią a w tym czasie do mniejszego garnka przekładam pół puszki pomidorów, doprawiam solą i oregano, próbuję i nastawiam średni ogień żeby całość się gotowała bo zależy mi na tym żeby woda odparowała a pomidory miały postać gęstego sosu, z tym garnkiem już nie nie robię jedynie mieszam od czasu do czasu żeby sos się nie przypalił.
4. Siekam kapustę i dzielę drobno brokuła, dorzucam na patelnię do pieczarek, doprawiam pieprzem, natką pietruszki i zalewam sosem sojowym. Kiedy składniki lekko się podsmażą dolewam trochę wody żeby kapusta i brokuły zmiękły. Mieszam od czasu do czasu żeby się nie przypaliły i równomiernie zmiękły i czekam aż woda odparuje. Mniej więcej w tym czasie ziemniaki są gotowe do odcedzenia a cukinia upieczona i miękka.
5. Na talerzu układam najpierw cukinię, następnie wykładam ziemniaki, na środek kładę kapustę a dookoła sos pomidorowy. Może wydawać się skomplikowane ale polecam spróbować, w dwie osoby jest łatwiej:)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz