czas przygotowania: ok 15 min
koszt jednej porcji: ok 3 zł
Składniki dla dwóch osób:
- kilka liści sałaty karbowanej
- 50g świeżego szpinaku - w przypadku jego braku może być większa ilość sałaty
- 1/4 kalafiora
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka
- 1 awokado
- ok 3 łyżki słonecznika łuskanego
Składniki na sos:
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka miodu
- łyżka musztardy
Przygotowanie:
1. Sałatę i szpinak po umyciu rwę na kawałki.
2. Pomidora, ogórka i awokado kroję w kostkę, kalafior dzielę na drobne kawałki i dosypuję słonecznik.
3. Robię sos mieszając sok z cytryny, musztardę i miód, kosztuję i próbuję uzyskać odpowiedni smak dodając ten ze składników który wydaje mi się za mało wyczuwalny - o ile jest w ogóle taka potrzeba.
4. Mieszam surówkę z sosem tuż przed podaniem, jeśli przygotowuję danie wcześniej, przechowuję je w lodówce oddzielnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz