czas przygotowania: 20min
koszt dla dwóch osób: ok 7zł
Składniki:
- 200-250g makaronu spagetti ja używam makaronu z pełnego ziarna
- 2 pomidory
- puszka pomidorów mogą być całe lub krojone
- 100g sera żółtego, ja użyłam sera gouda, może być też podlaski, morski lub tradycyjnie - mozarella
- kilka ząbków czosnku
- pół cebuli
- bazylia suszona i świeża
- oregano
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Makaron wstawiam do gotującej się osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju (jak gotować makaron), a pomidory obieram ze skórki (jak obrać pomidora).
2. Kroję dość drobno cebulę i szklę na patelni na oleju na małym ogniu, następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory.
3. Dopiero kiedy pomidory zmiękną i zrobi się z nich pasta dodaję pomidory z puszki. Doprawiam solą, pieprzem, i dość dużą ilością suszonej bazylii i oregano i gotuję żeby przyprawy puściły aromat a część wody odparowała, oczywiście kosztuję sos i ewentualnie doprawiam.
4. Dopiero po chwili gdy część wody już odparuje dodaję posiekany czosnek i świeżą bazylię. Jeśli masz zwyczaj wyciskania czosnku praską tutaj szczególnie polecam go posiekać aby w sosie były wyczuwalne jego kawałki.
5. Podaję posypane startym serem i udekorowane listkiem świeżej bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz