26 lipca 2012

Jak gotować makaron?

    Makaron wrzucaj do gotującej się osolonej wody. Nigdy nie wrzucaj go do zimnej wody zanim zaczniesz gotować. W garnku musi być odpowiednia ilość wody, pamiętaj że makaron napęcznieje i podwoi swoją objętość, według teorii na 100g suchego makaronu powinien być 1 litr wody.
    Kiedyś słyszałam radę, jak sprawdzić czy makaron jest aldente, należy rzucić nim o ścianę, najlepiej glazurę, jeśli się przyklei to jest gotowy, sposób sprawdziłam - działa - tylko szkoda ściany można po prostu skosztować czy jest ugotowany tak jak chcesz.
    Po odcedzeniu makaronu, jeśli ma być zjedzony od razu można bezpośrednio nakładać na talerz póki jest ciepły, natomiast jeśli chcesz go przechować na później najlepiej jest po odcedzeniu zalać na sitku zimną wodą dzięki temu będzie się mniej kleił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz