15 kwietnia 2014

Sernik czekoladowy, kremowy

Sernik czekoladowy kremowy


Na blogu są już dwa inne przepisy na sernik, tym razem sernik czekoladowy. Był taki czas, kiedy nie nie lubiłam serników, może dlatego, że zawsze jadałam takie same. Przeważnie kupne, zbite, kruche, mączne z rodzynkami, więcej ciasta niż sera.. I nie chodzi o to,że takiego nie lubię, ale nudziła mnie taka wizja sernika i jak myślałam co by tu upiec to sernik na pewno nie przychodził mi na myśl jako jeden z pierwszych. A przez to, że często trafiałam na właśnie taki, moja sernikowa wyobraźnia nie sięgała daleko.. Do czasu kiedy w jakimś markecie był twaróg w wiaderku w bardzo korzystnej cenie, coś mnie tknęło i wzięłam dwa. Tak się składa, że to było mniej więcej rok temu, prawie zawsze przed Wielkanocą są promocje serów w wiaderkach. Z tamtego upiekłam wilgotny, kruchy sernik odwrócony z ananasem i truskawkami, i zwarty jak go sama określiłam dość gęsty i wilgotny sernik zebra. O tamtej pory zdarzyło mi się zrobić jeszcze kilka i właśnie zorientowałam się że tarta czekoladowa z sernikiem i białą czekoladą nie pojawiła się do tej pory na blogu. Będzie to trzeba nadrobić, a tymczasem wrzucam przepis na pyszny gęsty, kremowy czekoladowy sernik. Mocny zaklejacz. Nie wiem może ktoś skojarzy, są na wschodzie takie batoniki jakby serki homogenizowane w czekoladzie, przechowuje się je w lodówce. Ten sernik bardzo mi przypominał te serki właśnie, a że je uwielbiam.. No cóż.. Ten ponad kilogramowy sernik znikał dość szybko..

czas przygotowania: najpierw kruchy spód - ok 1 godzina, potem studzenie spodu robienie masy - 20-30min, a na koniec pieczenie sernika 1,5 godziny. Nie mało, ale warto od czasu do czasu.
koszt: 20-25zł

Składniki na kruchy spód:
  • 150g mąki
  • 70g masła
  • 25g cukru
  • kopiasta łyżka kakao
Składniki na sernik:
  • 1 kg sera - może być mielony kilkakrotnie twaróg albo twaróg z wiaderka - ja użyłam takiego właśnie
  • 200g gorzkiej czekolady - im większa zawartość kakao tym lepiej. Ja użyłam takiej o zawartości kakao 65%
  • 200ml śmietanki 30% lub 36%
  • 30g kakao
  • 70g cukru
  • 4 jajka

Przygotowanie:
1. Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolitą masę. Ciasto można rozwałkować ja po prostu wykładam je do formy i wyciskam cienką warstwą na całej powierzchni i brzegach. Formę z ciastem wkładam do lodówki na 20 min. Powierzchnię ciasta gęsto nakłuwam widelcem, wykładam papierem do pieczenia (może też być folia aluminiowa), na to wysypuję fasolę (może być groch, ryż, soja itp.) i piekę tak w 190 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie ściągam papier z fasolą i piekę jeszcze 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika trzeba chwilę odczekać aż ciasto przestygnie. W tym czasie można przygotować masę serową.
2. Do twarogu dodaję cukier i krótko miksuję, następnie dodaję po jednym jajku, za każdym razem miksuję krótko, żeby za bardzo nie napowietrzyć masy - tylko wymieszać składniki. 
3. W małym garnuszku rozpuszczam czekoladę ze śmietanką i kakao aż czekolada się rozpuści a składniki się połączą, ten czekoladowy sos dodaję do masy serowej i również krótko miksuję. Możesz spróbować odrobinę i ewentualnie dosypać cukru jeśli chcesz, żeby twoje ciasto było słodsze.
4. Sernik piekę w kąpieli wodnej, przeważnie robię to tak, że używam blachy i kratki do pieczenia. Do blachy którą umieszczam na najniższym poziomie piekarnika wlewam sporą ilość wrzątku, a ciasto umieszczam na środkowej półce piekarnika na kratce. Można też użyć dwóch blach, albo naczynie z wodą umieścić na dnie piekarnika (powinno mieć dość dużą powierzchnię). 
5. Piekę w temperaturze 160 stopni przez 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto może się wydawać dość luźne ale kiedy ostygnie i spędzi kilka godzin w lodówce zrobi się bardziej zwarte (najlepiej całą noc).
6. Sernik czekoladowy posypałam kakao. Szczerze powiedziawszy polewę odradzam bo schłodzone ciasto ciężko było pokroić, polewa pękała nawet jeśli ogrzałam nóż w gorącej wodzie. Ale fajnie skomponuje się z kakao, musem albo sorbetem na przykład z malin i mięty.




Smacznego!

3 komentarze: