2 stycznia 2014

Mus czekoladowy na żółtkach


Mus czekoladowy na żółtkach


Jestem wielbicielką musów, na blogu jest już jeden przepis na mus czekoladowy tyle, że z użyciem całych jajek, oraz jego pikantna wersja mus czekoladowy z sosem z mango. Ten odrobinę się różni, do jego użycia użyłam z jaj tylko żółtek. Mus czekoladowy na żółtkach jest bardziej gęsty, kremowy. Mniej lekki i puszysty. Jak to powiedzieć.. Jest bardziej wytrawny, cięższy, ale w tym pozytywnym sensie. Mocniejszy. Więc zależy co kto lubi.. Tamten jest bardziej piankowy.

czas przygotowania: 15 min + chłodzenie w lodówce(co najmniej godzina)
koszt: ok 7 zł

Składniki:
  • 3 żółtka
  • 100g czekolady
  • 200ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Mus czekoladowy na żółtkach


Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczam z czekoladą. Ja robię to w mikrofalówce ale technika jest dowolna, jeśli nie masz własnego sprawdzonego sposobu przeczytaj o tym jak można rozpuścić czekoladę
2. Żółtka ucieram z cukrem mikserem aż masa będzie puszysta a jej kolor bardzo jasny - kremowo biały.
3. Śmietanę ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
4. Najpierw łączę masę czekoladową z żółtkami, następnie dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam.
5. Rozlewam do miseczek i odstawiam do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
6. Podaję z owocami sezonowymi, możesz posypać na przykład cynamonem, ozdobić bezami - czym tylko chcesz.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Przepyszne, aż trudno mi wyrazić zachwyt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile porcji (mniej więcej) wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalezy jak duze maja byc porcje:) 2-3 w zaleznosci od wielkosci..

      Usuń