Kurczak z musztardą przygotowany na grillu to nic innego jak pierś z kurczaka z musztardowej marynacie. Wprawdzie nie ważne sezon grillowy czy nie, technika tak poszła na przód i to nie teraz, tylko już dobrych kilka lat temu, że możemy sobie spokojnie postawić grilla na stole, podpiąć do kontaktu i grillowane danie przygotować. To nie to samo co grill na świeżym powietrzu i jedzenie lekko zasmaczone dymem, koc, zielona trawa, słońce.. Ahhh.. Jeśli wpadłeś czy wpadłaś na ten przepis w tym okresie to nie zastanawiaj się nawet tylko załatwiaj grilla i idź z rodziną albo znajomymi do parku czy ogródka i cieszcie się tym czasem ale... Możesz też użyć patelni grillowej a jeśli nawet tego brak to usmażyć pierś na zwykłej patelni, chodzi o smak marynaty której użyjemy w tym przepisie. Główne smaki to musztarda i rozmaryn, myślę że to dobre połączenie, jeśli masz możliwość użyj świeżego rozmarynu. Do kurczaka musztardowego podałam szparagi z beszamelem serowym i ryż naturalnym, dobrym rozwiązaniem będzie też jakaś lekka surówka. Przepisy na surówki znajdziesz w linku.
czas przygotowania: poza czasem marynowania mięsa 20min
koszt: ok 9zł (wychodzą 4 cieńsze kotlety)
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki ulubionej musztardy - jedno wolą ostrzejszą inni bardziej łagodną
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub siekanego świeżego
- mały ząbek czosnku
- szczypta gałka muszkatołowa
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Marynatę możesz przygotować wcześniej i zamarynować kurczaka na kilka godzin, jeśli nie masz takiej możliwości to trudno. Niewielką ilość oleju, powiedzmy łyżeczkę, łączę z musztardą, solą, pieprzem, rozmarynem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i gałką muszkatołową.
2. Pierś kurczaka kroję na pół w poprzek żeby była cieńsza, obtaczam marynatą i odstawiam do lodówki na kilka godzin, jeśli nie masz tego czasu to trudno jednak smak będzie wyraźniejszy jeśli to zrobisz.
3. Na rozgrzanego grilla albo patelnię kładę mięso i grilluję/smażę po kilka minut z obu stron, aż kolor będzie złocisty a mięso ścięte.
4. Podaję ze szparagami, sosem, ryżem. Polecam też z jakąś lekką surówką na bazie dowolnych zielonych liści.
Smacznego!
Bardzo lubię połączenie kurczaka i musztardy, pyszne danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń