26 listopada 2013

Surówka z sałaty, awokado, jabłka i sera lazur z sokiem z limonki

Surówka z sałaty, awokado, jabłka i sera lazur z sokiem z limonki


Surówka z sałaty, awokado, jabłka i sera lazur z sokiem z limonki to prosta rzecz,tylko kilka składników, bardzo lubię takie kontrastowe połączenia smaków. Wyraźny smak sera, słodkie winogrona, kwaskowate i chrupiące jabłko, miękkie i delikatne awokado. Z lekkim posmakiem limonki którego sokiem skropiłam całość. Ta surówka jest bardzo podobna do surówki ze świeżego szpinaku, winogron, awokado, ogórka i sera lazur z prażonymi migdałami i słonecznikiem, którą proponowałam w maju albo do sałatki Waldorf - z selera, jabłka, orzechów i roszponki, którą robiłam w zeszłym roku na Wigilię. Lubię takie połączenia i robię od czasu do czasu różne wariacje. Zwróć uwagę na sosy, jak różne można przygotować, w jednej z sałatek jest majonezowo-jogurtowy, w innej to po prostu oliwa, sól i pieprz a tutaj sok z limonki i odrobiną pieprzu. Polecam takie połączenia. Składniki podaję na dwie mniejsze porcje jednak tutaj nie ma jakichś ścisłych ilości można je dowolnie modyfikować według uznania.

czas przygotowania: 10min
koszt: ok 5zł

Składniki:
  • kilka liści sałaty karbowanej
  • pół awokado
  • pół jabłka
  • 8 winogron
  • 20g sera lazur
  • łyżeczka soku z limonki (jeśli nie masz możesz użyć cytryny albo zrobić inny sos)
  • odrobina pieprzu

Przygotowanie:
1. Jabłko, sałatę i winogrona myję. Liście sałaty rwę na kawałki, jabłko kroję w kostkę a winogrona przekrawam na pół i wyjmuję pestki.
2. Awokado też kroję w kostkę podobnej wielkości do jabłka, ser lazur możesz pokroić albo skruszyć w palcach.
3. Wszystko skrapiam sokiem z limonki, posypuję odrobiną pieprzu i mieszam.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz