18 marca 2014

Pałki kurczaka miodowo musztardowe z rozmarynem

pałki kurczaka miodowo musztardowe z rozmarynem i imbirem


Według przepisu na pałki kurczaka miodowo musztardowe można przygotować też skrzydełka, całe udka, można w takiej marynacie potrzymać pierś z kurczaka przez smażeniem, pieczeniem czy grillowaniem. Mefo strasznie lubi pieczone pałki z kurczaka, dlatego często je robię i próbuję różnych marynat, jednak najbardziej lubi te z zawartością miodu. Miodowo musztardowe pałki kurczaka to kolejna z propozycji na marynaty do drobiu, po wpisaniu w wyszukiwarkę po prawej stronie słowa kurczak pokaże Ci się więcej propozycji. Te robiłam już kilka razy, między innymi na moje "przyjęcie" urodzinowe (zabawnie to brzmi dla mnie, ale nie umiem znaleźć innego słowa), wtedy robiłam ich 40 sztuk na raz i jedną radę jaką mogę dać to użycie minimalnej ilości wody do rozrobienia miodu, albo rozrobienie go podgrzanym octem, bo przy takiej ilości pałek w piekarniku woda nie odparowywała za szybko i sos nie chciał gęstnieć. Za to odlałam go później, zagęściłam mąką i odrobiną śmietany, i był świetnym sosem między innymi do kaszy.

czas przygotowania: 10min na przygotowanie marynaty + 60 minut pieczenia
koszt: ok 5-6zł

Składniki:
  • 4 pałki kurczaka
  • 1 łyżka miodu - mój miał stałą konsystencję i łyżka była z małą górką, jeśli używasz płynnego miodu użyj dwóch łyżek i nie dodawaj wody
  • odrobina gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka rozmarynu - jeśli tylko możesz użyj świeżego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • odrobina ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki startego albo siekanego świeżego imbiru (w ostateczności możesz poratować się suszonym proszkowanym)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Na początek dam wskazówkę, że świetny do mieszania marynat i sosów jest mały słoik, wszystkie składniki przekładam do słoika, zakręcam i mocno potrząsam aż wszystko dobrze się wymiesza. Więc do słoika daję miód i odrobinę gorącej wody, lekko mieszam łyżeczką bo miód którego używam jest bardzo gęsty, jeśli użyjesz płynnego pomiń krok z wodą. 
2. Do słoika dodaję pozostałe składniki marynaty - musztardę, imbir, rozmaryn, zioła prowansalskie, ocet, sól, pieprz - zakręcam i mocno potrząsam, aż wszystko dobrze się wymiesza.
3. Umyte i osuszone pałki kurczaka układam w naczyniu do zapiekania - dobrze, żeby jego powierzchnia nie była dużo większa niż potrzeba, żeby ułożyć mięso, np nie kładłabym czterech pałek na dużą blachę do pieczenia bo sos się rozleje na boki, szybko odparuje, albo nawet przypali. Mięso zalewam marynatą, jeśli masz czas możesz odstawić je do lodówki na godzinę, jeśli nie, powędrują od razu do piekarnika.
4. Wstawiam je do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piekę przez 60 minut, po 30 minutach wyciągam, nakłuwam skórkę małym nożykiem w kilku miejscach i polewam sosem z dna naczynia, to samo można powtórzyć jeszcze po kolejnych 15 minutach. Sprawi to, że mięso będzie bardzo soczyste i przesiąknięte smakiem przypraw. Jeśli jednak wolisz chrupiącą skórkę nie rób tego, bo sos uniemożliwi jej przypieczenie.
5. Na zdjęciu podałam z kaszą gryczaną i surówką z marchewki ale pasuje też do lekkiej sałatki z kaszy kuskus z pomidorami, winogronami, serem lazur i rukolą, która pojawiła się na moich urodzinach.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Szukałam inspiracji na obiad i znalazłam to danie. Wygląda bardzo smakowicie i zainteresowało nie połączenie musztardy, miodu i rozmarynu. Zobaczymy czy u mnie wyjdzie tak samo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń