20 lutego 2013

Pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym

pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym


Prosta i pyszna kanapkowa pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym. Ma trochę kontrastujących ze sobą smaków, pikantna cebula i kwaśny ogórek kiszony dzięki którym nie jest mdła. Można użyć tuńczyka w oleju i ja taki wolę bo bardziej mi smakuje ale jest wtedy bardziej kaloryczna. Jednak jeśli już używam tego w oleju kupuje go w kawałkach żeby odsączyć go z tłuszczu. Wersja rozdrobnionego tuńczyka czy inaczej sałatkowego jest tak wymieszana z olejem, że trudno jest go odlać. Jeśli robisz porcję z dwóch puszek możesz użyć jednej z olejem, a jednej z wodą. Do połączenia pasty z tuńczyka używam mieszanki majonezu i jogurtu naturalnego żeby trochę obniżyć jej kaloryczność. Możesz użyć samego jogurtu jednak ja, tak jak w przypadku tuńczyka w oleju, lubię smak majonezu i nie chcę z niego całkowicie rezygnować. Podaję jednak te zamienniki dla osób, które kalorie liczą i wolą produkty bardziej fit :)

czas przygotowania: 10min
koszt: ok 5zł

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
  • 1/4 średniej cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Odlewam tłuszcz z tuńczyka i rozdrabniam go widelcem.
2. Cebulę kroję w drobną kostkę i zalewam wrzątkiem - dzięki temu mimo, że surowa, nie będzie miała tak intensywnego smaku. Po chwili odlewam wodę. Można też sparzyć cebulę wrzątkiem na sitku.
3. Ogórki kroję drobno, wszystko mieszam z majonezem i jogurtem, doprawiam pieprzem.
4. Podaję z pieczywem z ziarnami, posiekaną natką pietruszki i kiełkami. Również do samej pasty można dodać na przykład nasiona słonecznika.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Super pasta na kanapki! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzis to wlasnie jem na sniadanie. Chodzilo za mna od dluzszego czasu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam i jest na prawdę super

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam! I dziękuję, bardzo dobra pasta rybna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam i jest przepyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis! Bardzo dobra pasta. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń