Przepis podstawowy na kruche ciasto słodkie na bazie którego możesz przygotować deserową tartę i tartaletki oraz mazurka lub inne ciasto na kruchym spodzie na przykład jabłecznik. Podana ilość bez nawiasu służy do przygotowania 4 tartaletek takich jak na zdjęciu (średnica 10cm), w nawiasie podana jest ilość do przygotowania jednej tarty o średnicy 25cm. Tych spodów użyłam do zrobienia tartaletek z jabłkiem i bezą, na które przepis wrzucę jeszcze dzisiaj.
czas przygotowania: 15min
czas chłodzenia ciasta: 30min
czas pieczenia: 15-20min
koszt: ok 1,7zł (ok 3zł)
Składniki:
- 100g (180g) maki pszennej
- 50g (90g) masła
- 1 (1-2) żółtko
- 25g (45g) cukru
Przygotowanie:
1. Chłodne masło kroję drobno, dodaję do przesianej mąki, dodaję żółtko i cukier i zagniatam na jednolitą masę. Trzeba to zrobić dość szybko bo masło zacznie mięknąć. Z gotowego ciasta lepię kulę i wstawiam do lodówki na ok 30min.
2. Piekarnik nastawiam na 180 stopni, wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję na grubość kilku (3-4) milimetrów. Wycinam koła trochę większe niż średnica form. Wykładam ciastem formy (można też, kiedyś tak zrobiłam jak nie miałam wałka, świeżo zagniecione ciasto podzielić na cztery części, umieścić w formach i wylepić je palcami, a wyklejone włożyć do lodówki na 30min).
3. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika nakłuwam jego powierzchnię widelcem, na powierzchnię ciasta można położyć papier do pieczenia (będzie łatwiej zdjąć obciążenie i wysypać fasolę, groch lub ryż (żeby ciasto się nie pofałdowało), piec przez 10min a następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10min do zarumienienia. Można też nie kłaść obciążenia i piec, wtedy spód ciasta może lekko się unieść ale nadzienie obciąży później spód i wszystko wróci do normy:)
4. Kruche ciasto gotowe, teraz możesz się wykazać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz