To własnie te które zrobiłam na spodach z przepisu podstawowego na kruche ciasto. Tartaletki ze smażonym jabłkiem i bezą to taka szarlotka na kruchym spodzie w porcjach. Jabłko smażone na maśle z cynamonem. Pycha. I na to wszystko lekka beza. Pycha. Polane gorzką czekoladą. PY-CHA. Jak się lubi wszystkie składniki to czemu nie miałoby smakować?
czas przygotowania, chłodzenia i wstępnego pieczenia ciasta: 1godzina
czas pieczenia: 20min
koszt (4 ciastka o średnicy 10cm): 3-4zł
Składniki na kruche ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 50g masła
- 25g cukru
- 1 żółtko
Składniki na smazone jabłka:
- 2 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na bezę:
- 1 białko (z tego żółtka co zostało po cieście)
- 50g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zagniatam, lepię kulę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 min. Jeśli chcesz możesz skorzystać z dokładniejszego przepisu na kruche ciasto. Po 30 minutach wyciągam rozwałkowuje i wykładam ciastem foremki, piekę w 180 stopniach przez 15-20min (aż się zarumienią).
2. Kiedy tartaletki się pieką jabłka obieram i kroję w kostkę. Smażę na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu aż zmiękną.
3. Białka ubijam na sztywno, dodaje cukier i dalej miksuję aż masa będzie lśniąca, dodaję ocet i mąkę i miksuję jeszcze chwilę.
4. Wyciągam ciastka i zmniejszam temperaturę piekarnika do 70 stopni. Nakładam jabłka a na wierzch bezę. Wkładam do piekarnika na 20min.
5. Tartaletki z jabłkiem i bezą podaję z bitą śmietaną i gorzką czekoladą.
Smacznego!
super wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie, chyba się skuszę ;)
OdpowiedzUsuń