czas przygotowania: 30-40min
koszt: ok 9zł
Składniki:
- 500g grochu łuskanego - połówek
- 2 marchewki
- 100g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 4 duże ziemniaki
- 3 kostki rosołowe
- 2 łyżki majeranku
- 1,5 łyżki tymianku
- 1,5 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- pietruszka
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Groch zalewam wodą na noc, rano płuczę i zmieniam wodę i jeszcze raz zmieniam wodę przed samym gotowaniem.
2. Do gotowania dorzucam kawałek glona kombu (opcjonalnie, ale polecam wypróbowanie).
3. Kiedy groch jest miękki dorzucam pokrojone w plastry marchewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, zeszkloną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy oraz 2 łyżki oleju.
4. Kiedy warzywa zmiękną a groch lekko się rozgotuje, próbuję i doprawiam do smaku solą i przyprawami.
5. Jeśli na następny dzień zupa będzie za gęsta bo może się zdarzyć, że groch wchłonie przez noc więcej wody, możesz dolać wody i dosypać trochę przypraw.
Smacznego!
To jest świetny przepis!! Właśnie zrobiłem i się zajadam ;]
OdpowiedzUsuńDziś wypróbuje przepis!:-)
OdpowiedzUsuńDziś wypróbuje przepis!:-)
OdpowiedzUsuńMala uwaga; skoro sa kostki rosolowe to nie jest to dla jaroszow. Trzeba uzyc kostki z wywaru jarzynowego. Bede jutro gotowac bo wyglada smakowicie.
OdpowiedzUsuńKostki rosołowe...???? Zupae z kostek zrobię sama i bez przepisu w necie... po to szukam żeby znaleźć coś fajnego A nie kostki rosołowe...
OdpowiedzUsuń