27 grudnia 2012

Zupa grochowa, grochówka bez mięsa

Zupa grochowa, grochówka bez mięsa
Zrobiłam zupę grochową w dwóch wersjach, tutaj prezentuję bez mięsną, mięsna grochówka znajduje się w kolejnym poście. Różnica w smaku jest spora, tą polecam wegetarianom i osobom, którym przeszkadzają zupy, w których smak mięsa jest zbyt intensywny. Mnie ta smakowała bardziej, mocno doprawiona majerankiem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim, lekko pikantna, aromatyczna przez dodatek czosnku i ziela angielskiego. Groch moczyłam całą noc i gotowałam zupę z dodatkiem glona kombu, o którym przeczytałam kiedyś, że niweluje nieprzyjemne dolegliwości po zjedzeniu roślin strączkowych. Z mojego doświadczenia wynika, że albo działa, albo ja świetnie i bezproblemowo wszystko trawię. Podane proporcje wystarczają na przygotowanie dużego gara zupy - ok 5 litrów.

czas przygotowania: 30-40min
koszt: ok 9zł

Składniki:
  • 500g grochu łuskanego - połówek
  • 2 marchewki
  • 100g cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 kostki rosołowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1,5 łyżki tymianku
  • 1,5 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • pietruszka
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:
1. Groch zalewam wodą na noc, rano płuczę i zmieniam wodę i jeszcze raz zmieniam wodę przed samym gotowaniem.
2. Do gotowania dorzucam kawałek glona kombu (opcjonalnie, ale polecam wypróbowanie).
3. Kiedy groch jest miękki dorzucam pokrojone w plastry marchewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, zeszkloną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy oraz 2 łyżki oleju.
4. Kiedy warzywa zmiękną a groch lekko się rozgotuje, próbuję i doprawiam do smaku solą i przyprawami.
5. Jeśli na następny dzień zupa będzie za gęsta bo może się zdarzyć, że groch wchłonie przez noc więcej wody, możesz dolać wody i dosypać trochę przypraw.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. To jest świetny przepis!! Właśnie zrobiłem i się zajadam ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Mala uwaga; skoro sa kostki rosolowe to nie jest to dla jaroszow. Trzeba uzyc kostki z wywaru jarzynowego. Bede jutro gotowac bo wyglada smakowicie.


    OdpowiedzUsuń