czas przygotowania: 40min
koszt (5 porcji): ok 8zł
Składniki:
- 1kg cebuli
- 400g ziemniaków
- 140g kukurydzy z puszki - tą ilość można wg uznania zmniejszyć lub zwiększyć
- 40g sera dziugas - lub innego twardego typu parmezan
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- kostka rosołowa
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki kminku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Część cebuli kroję w piórka, część w pół piórka a część w grubą kostkę i wrzucam do garnka na roztopione masło. Mieszam i zakrywam przykrywką żeby lekko się poddusiła na ok 10 min co jakiś czas mieszam.
2. Zdejmuję przykrywkę, dodaję przyprawy - paprykę, lubczyk, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, kminek i kawałek kostki rosołowej - i podsmażam na małym ogniu przez 20-30min co jakiś czas mieszając. Płomień musi być mały, żeby cebuli nie przypalić. Na tym etapie nabiera brązowego koloru.
3. Dodaję mąkę mieszam dokładnie i dolewam ciepłą wodę(można dodać przygotowany wcześniej bulion).
4. Kiedy się zagotuje dodaję resztę kostki rosołowej, pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i zgniecione ząbki czosnku, oraz dwie łyżki oleju i dosalam do smaku.
5. Na ostatnim etapie kiedy ziemniaki są już miękkie dodaję starty na drobnej tarce ser i mieszam aż do jego rozpuszczenia. Próbuję i ewentualnie doprawiam.
6. Zupę cebulową podałam z grzankami z serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz