22 grudnia 2012

Pyszna, słodka i gęsta zupa cebulowa z kukurydzą i aromatycznym serem

 gęsta zupa cebulowa z kukurydzą i aromatycznym serem
Trochę podobna do francuskiej zupy cebulowej ale nie robiłam jej na winie i nie zapiekałam w grzankami. Grzanki podałam osobno. Zdecydowałam się dodać kukurydzę żeby podkreślić jej kolor i słodki smak. Dodałam kminek, mimo że nie lubię a zupa i tak bardzo mi smakowała. Jest prosta w przygotowaniu ale trzeba jej poświęcić chwilę czasu, chodzi o to, żeby skarmelizować cebulę podsmażając ją, jeśli zalejesz bulionem nie skarmelizowaną jeszcze cebulę, zupa nie zyska tego pysznego pomarańczowo-brązowego koloru i będzie szaro-żółta. Nie pomoże wtedy nawet dodatek sporej ilości proszkowanej słodkiej papryki. Ah.. I jeszcze mistrzowstwem było dodanie do tej zupy cebulowej twardego sera dziugas, który podkreślił smak cebuli i dodał pyszny posmak. Bardzo polecam!

czas przygotowania: 40min
koszt (5 porcji): ok 8zł

Składniki:
  • 1kg cebuli
  • 400g ziemniaków
  • 140g kukurydzy z puszki - tą ilość można wg uznania zmniejszyć lub zwiększyć
  • 40g sera dziugas - lub innego twardego typu parmezan
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół łyżeczki kminku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:
1. Część cebuli kroję w piórka, część w pół piórka a część w grubą kostkę i wrzucam do garnka na roztopione masło. Mieszam i zakrywam przykrywką żeby lekko się poddusiła na ok 10 min co jakiś czas mieszam.
2. Zdejmuję przykrywkę, dodaję przyprawy - paprykę, lubczyk, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, kminek i kawałek kostki rosołowej - i podsmażam na małym ogniu przez 20-30min co jakiś czas mieszając. Płomień musi być mały, żeby cebuli nie przypalić. Na tym etapie nabiera brązowego koloru.
3. Dodaję mąkę mieszam dokładnie i dolewam ciepłą wodę(można dodać przygotowany wcześniej bulion).
4. Kiedy się zagotuje dodaję resztę kostki rosołowej, pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i zgniecione ząbki czosnku, oraz dwie łyżki oleju i dosalam do smaku.
5. Na ostatnim etapie kiedy ziemniaki są już miękkie dodaję starty na drobnej tarce ser i mieszam aż do jego rozpuszczenia. Próbuję i ewentualnie doprawiam.
6. Zupę cebulową podałam z grzankami z serem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz