22 października 2012

Pieczone jabłka z czekoladą

pieczone jabłka z czekoladąOstatnio były pieczone jabłka z żurawiną tym razem pieczone jabłka z czekoladą gorzką i cynamonem. Fajny owocowy, słodki, ciepły deser można podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub z orzechami. Jabłka mam najlepsze bo od mamy z ogródka. Nie pryskane, nie woskowane, nie upiększane, dlatego najlepsze. Nawet nie piszę o porcjach bo to zależy od preferencji dla mnie dwa jabłka to porcja, komuś starczy połówka. Ja podaję proporcje na osiem połówek.

czas przygotowania: 10min
czas pieczenia: 20-30min
koszt: ok 4zł

Składniki:
  • 4 jabłka
  • 8 kostek gorzkiej czekolady (jeśli nie lubisz użyj mlecznej)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka masła
  • cynamon

pieczone jabłka z czekoladą
Przygotowanie:
1. Jabłka przekrawam na pół i wydrążam gniazda nasienne. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
2. Do każdej połówki wkładam przełamaną na pół kostkę czekolady, odrobinę cukru, masła i cynamonu. Układam je w naczyniu w którym będę je zapiekała.
3. Zakrywam jabłka folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia czekolady, wstawiam do piekarnika i piekę przez 20-30min (po 20min trzeba nakłuć jabłko wykałaczką i sprawdzić czy jest miękkie, ew. piec dalej).
4. Podaję z bitą śmietaną, posypane kakao i polane pysznym sosem który puściły jabłka podczas pieczenia.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. proste, tanie i pyszne zarazem:) genialne!

    OdpowiedzUsuń