23 października 2012

Pasteryzacja

Aby przedłużyć trwałość przetworów dobrze jest je pasteryzować. Są dwie metody "na sucho" i "na mokro". Ja opiszę tą którą stosuję, czyli "na mokro".

1. Słoiki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiam na 100 stopni. Od momentu osiągnięcia tej temperatury zostawiam słoiki w piekarniku jeszcze na 15-20min.
2. Do słoików przekładam przetwory i lekko zakręcam nakrętki (zakrętki wyparzam wcześniej we wrzątku).
3. Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego papierem, zalewam wodą do 3/4 wysokości.
4. Od momentu zagotowania wody gotuję przed 20-30min.
5. Wyciągam słoiki z garnka, dokręcam nakrętki i odwracam do góry dnem. Tak zostawiam do wystygnięcia.
6. Kiedy przetwory ostygną sprawdzam czy wieczka się zassały, jeśli nie, pasteryzację należy powtórzyć (od punktu 3), lub zużyć przetwory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz