9 października 2012

Pieczone jabłka z żurawiną

pieczone jabłka z żurawinąDżem żurawinowy już zrobiony teraz trzeba zacząć go jakoś używać. Dużo jest sposobów na pieczone jabłka tym razem z tym dżemem właśnie żeby go jakoś wypróbować.

czas przygotowania: 10min
czas pieczenia: 30min
koszt: 1zł? :)

Składniki (dla dwóch osób):
  • 2 jabłka (dobrze żeby były twarde)
  • kilka łyżeczek dżemu żurawinowego
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka miodu
  • cynamon

pieczone jabłka z żurawiną



Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Z jabłek ścinam górę i wydrążam je łyżeczką.
2. Do każdego jabłka wkładam ok 2 łyżeczek dżemu, po pół łyżeczki masła i miodu, szczyptę cynamonu i zakrywam ściętą końcówką.
3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 30 minut.


pieczone jabłka z żurawiną



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczone jabłka! Choć w kokilkach i z dodatkiem miodu jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wsadziłam do kokilek, na wszelki wypadek, jakby miały się rozpaść, a miodu dodałam bo to jabłka od mojej mamy z ogrodu tzw. zimowe, bardzo kwaśne:)

      Usuń
  2. kocham takie pieczone jabłuszka

    OdpowiedzUsuń