czas przygotowania: 10min
czas gotowania: 30-50min
koszt: to zależy ile chcemy przygotować naszego przetworu, ja kupowałam żurawinę w cenie 20zł za kilo.
Używam na dwie porcje żurawiny jedną porcję cukru. U mnie 600g żurawiny - 300g cukru
Składniki:
- żurawina (np. 600g)
- cukier (np. 300g)
Przygotowanie:
1. Żurawinę należy wypłukać i wsypać do garnka i zasypać cukrem.
2. Co jakiś czas mieszam. Ja swoją gotowałam prawie 50 min i po zastygnięciu otrzymałam twardą galaretkę o intensywnym smaku, jeśli chcesz żeby Twój przetwór miał bardziej płynna konsystencję gotuj przez ok 30 min.
3. Po tym czasie przelałam dżem żurawinowy do wyjałowionych słoików (wstawiłam je do zimnego piekarnika i nagrzewałam do 100 stopni). Zakręciłam i pozostawiłam do wystygnięcia.
Smacznego!
Ooo! To coś dla mojego M. ! Uwielbia żurawinę do mięsa. Muszę zrobić, świetny przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTaki dżem musi być pyszny. :) Nigdy nie jadłam żurawinowego...
OdpowiedzUsuńuwielbiam żurawinowe dżemy, co roku zaopatruje mnie w nie mama ;)
OdpowiedzUsuńGdzie kupiłaś tą żurawinę? ja w tym roku pyknęłam dżem śliwkowy!!! <3
OdpowiedzUsuńOj sory, przegapiłam Twój komentarz, ja kupowałam na hali mirowskiej. Też w tym roku narobiłam śliwek, mam dżem, powidła i śliwki w syropie. Przerobiłam chyba 15kg :D
Usuń:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam dżemu z żurawiny - jestem jednak pewna, że smakuje fantastycznie! Sama, jadam głównie powidła śliwkowe dostępne w ofercie firmy https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe - są naprawdę smaczne (przejrzałam ich skład i nie znalazłam nic, co mogłoby mi w nim nie odpowiadać).
OdpowiedzUsuń