16 września 2012

Chrupiąca noga kurczaka z kluskami śląskimi i sosem z cukinii

Chrupiąca noga kurczaka z kluskami śląskimi i sosem z cukinii
Kiedy byłam małą dziewczynką co niedzielę cała rodzina zjeżdżała się na obiad do dziadków. Zawsze był rosół na wołowinie i warzywach który przygotowywał dziadek doprawiony najlepiej na świecie, a na drugie chrupiący kurczak z rożna, to był taki stary rożen który wyglądał trochę jak kuchenka mikrofalowa, kurczaka również przygotowywał dziadek, soczysty z chrupiącą skórką. Do tego kluski śląskie i sos na bazie kurczakowego tłuszczu robione przez babcię. Domowy kompot który dziadek robił latem z brzoskwiń albo gruszek, albo agrestu, albo z wiśni i surówka z marchewki, albo mizeria, albo buraczki - znowu babcina robota. Minęło wiele lat i rodzina nie zjeżdża się już tak często i tłumnie ale przy każdej niedzielnej wizycie nadal wita nas ten sam obiad. Mile wspominam ten czas, ale jak kurczaka odtworzyć kiedy ani nie mam rożna, ani licznej rodziny dla której mogłabym go przygotować.. Udało mi się odtworzyć małą cząstkę tego niedzielnego obiadu robiąc kurzą nogę (doprawioną po dziadkowemu) z chrupiącą skórką w piekarniku, kluski śląskie tak jak nauczyła mnie babcia, z własnym akcentem - sosem z cukinii serowo-imbirowym.

czas przygotowania: 10 min, ale dobrze kiedy kurczak jest przesiąknięty przyprawami czyli zrobić to rano albo jeszcze lepiej dzień wcześniej.
czas pieczenia: 50min
koszt jednej nogi: 3zł


Składniki:
  • noga kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne albo jakaś pikantna pasta
  • olej

Chrupiąca noga kurczaka z kluskami śląskimi i sosem z cukiniiakcesoria: blacha lub żaroodporne naczynie

Przygotowanie:
1. Siekam drobno czosnek (można też wycisnąć go przez praskę) i mieszam z przyprawami - solą, pieprzem, ostrym sosem, przyprawą do kurczaka.
2. Nogę zalewam olejem i nacieram przyprawami. Tak jak pisałam w czasie przygotowania można to zrobić przed samym pieczeniem ale najlepiej kilka godzin wcześniej albo wieczorem poprzedniego dnia żeby smak przypraw był wyczuwalny po upieczeniu nie tylko na skórce.
3. Wstawiam kurczaka do piekarnika na 180stopni na 50 minut, w trakcie pieczenia 3-4 razy wyciągam go z piekarnika i polewam wytopionym tłuszczem i przyprawami, dzięki temu skórka jest brązowa i chrupiąca.
4. Podaję z kluskami śląskimi i sosem z cukinii serowo-imbirowym.



Smacznego!


1 komentarz: