czas przygotowania: 10 min, ale dobrze kiedy kurczak jest przesiąknięty przyprawami czyli zrobić to rano albo jeszcze lepiej dzień wcześniej.
czas pieczenia: 50min
koszt jednej nogi: 3zł
Składniki:
- noga kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne albo jakaś pikantna pasta
- olej
Przygotowanie:
1. Siekam drobno czosnek (można też wycisnąć go przez praskę) i mieszam z przyprawami - solą, pieprzem, ostrym sosem, przyprawą do kurczaka.
2. Nogę zalewam olejem i nacieram przyprawami. Tak jak pisałam w czasie przygotowania można to zrobić przed samym pieczeniem ale najlepiej kilka godzin wcześniej albo wieczorem poprzedniego dnia żeby smak przypraw był wyczuwalny po upieczeniu nie tylko na skórce.
3. Wstawiam kurczaka do piekarnika na 180stopni na 50 minut, w trakcie pieczenia 3-4 razy wyciągam go z piekarnika i polewam wytopionym tłuszczem i przyprawami, dzięki temu skórka jest brązowa i chrupiąca.
4. Podaję z kluskami śląskimi i sosem z cukinii serowo-imbirowym.
1. Siekam drobno czosnek (można też wycisnąć go przez praskę) i mieszam z przyprawami - solą, pieprzem, ostrym sosem, przyprawą do kurczaka.
2. Nogę zalewam olejem i nacieram przyprawami. Tak jak pisałam w czasie przygotowania można to zrobić przed samym pieczeniem ale najlepiej kilka godzin wcześniej albo wieczorem poprzedniego dnia żeby smak przypraw był wyczuwalny po upieczeniu nie tylko na skórce.
3. Wstawiam kurczaka do piekarnika na 180stopni na 50 minut, w trakcie pieczenia 3-4 razy wyciągam go z piekarnika i polewam wytopionym tłuszczem i przyprawami, dzięki temu skórka jest brązowa i chrupiąca.
4. Podaję z kluskami śląskimi i sosem z cukinii serowo-imbirowym.
Smacznego!
chrupiaca skorka najlepsza! ^^
OdpowiedzUsuń