16 września 2012

Sos z cukinii serowo-imbirowy

sos z cukinii serowo-imbirowy na kluskach śląskich
Pomysł na ten sos powstał z mojego prywatnego uwielbienia dla cukinii i chęci dodania jej nawet do tradycyjnego posiłku. Sos z cukinii serowo-imbirowy podałam z chrupiącą nogą kurczaka i kluskami śląskimi na które za dzieciaka mówiłam kluski z dołkiem. Pojawiały się one na każdym niedzielnym obiedzie u dziadków razem z pieczonym na rożnie kurczakiem. Zwykle towarzyszył im naturalny sos wytopiony z kurczaka który babcia zabielała i zagęszczała zasmażką. Sos z cukinii polecam do klusek, ziemniaków, makaronu,  a także do mięs.
czas przygotowania: 10min
koszt całej porcji sosu:  ok 3zł – jest to porcja wystarczająca na kilka posiłków.


Składniki:

  • ok 300g cukinii
  • duży ząbek czosnku
  • 25g twardego sera typu parmezan ja użyłam dziugasa litewskiego
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • 1/4kostki rosołowej
  • proszkowany imbir
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Cukinię kroję na małe kawałki i zalewam wodą tylko tyle, żeby była zakryta i gotuję do miękkości.
2. W tym czasie siekam drobno czosnek i ser.
3. Z ugotowanej cukinii odlewam większość wody i blenduję ją następnie ciągle gotując dodaję ser i czosnek, kostkę rosołową, pieprz, imbir i łyżeczkę masła.
4. W małej ilości zimnej wody rozprowadzam łyżeczkę mąki i dodaję do sosu aby odrobinę go zagęścić.
5. Ponieważ cały ser może się nie rozpuścić jeszcze raz blenduję sos i próbie dodaję ewentualnie więcej imbiru i soli.

Ważne jest aby użyć sera o intensywnym smaku i zapachu gouda i inne sery tego typu nie sprawdzą się bo nie nadadzą właściwego aromatu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz