Pomysł na ten sos powstał z mojego prywatnego uwielbienia dla cukinii i chęci dodania jej nawet do tradycyjnego posiłku. Sos z cukinii serowo-imbirowy podałam z chrupiącą nogą kurczaka i kluskami śląskimi na które za dzieciaka mówiłam kluski z dołkiem. Pojawiały się one na każdym niedzielnym obiedzie u dziadków razem z pieczonym na rożnie kurczakiem. Zwykle towarzyszył im naturalny sos wytopiony z kurczaka który babcia zabielała i zagęszczała zasmażką. Sos z cukinii polecam do klusek, ziemniaków, makaronu, a także do mięs.
czas przygotowania: 10min
koszt całej porcji sosu: ok 3zł – jest to porcja wystarczająca na kilka posiłków.
Składniki:
- ok 300g cukinii
- duży ząbek czosnku
- 25g twardego sera typu parmezan ja użyłam dziugasa litewskiego
- łyżeczka masła
- łyżeczka mąki
- sól
- 1/4kostki rosołowej
- proszkowany imbir
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinię kroję na małe kawałki i zalewam wodą tylko tyle, żeby była zakryta i gotuję do miękkości.
2. W tym czasie siekam drobno czosnek i ser.
3. Z ugotowanej cukinii odlewam większość wody i blenduję ją następnie ciągle gotując dodaję ser i czosnek, kostkę rosołową, pieprz, imbir i łyżeczkę masła.
4. W małej ilości zimnej wody rozprowadzam łyżeczkę mąki i dodaję do sosu aby odrobinę go zagęścić.
5. Ponieważ cały ser może się nie rozpuścić jeszcze raz blenduję sos i próbie dodaję ewentualnie więcej imbiru i soli.
Ważne jest aby użyć sera o intensywnym smaku i zapachu gouda i inne sery tego typu nie sprawdzą się bo nie nadadzą właściwego aromatu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz