czas przygotowania: 30min
chłodzenie: kilka godzin a najlepiej całą noc
koszt (6 porcji): ok 10zł
Składniki:
- 250g serka mascarpone (jedno opakowanie)
- 2 jajka
- 50ml śmietany 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru
- 14 biszkoptów
- 2 łyżki kakao
- 250ml mocnej osłodzonej kawy (ja użyłam dwóch saszetek rozpuszczalnej kawy)
akcesoria: mikser, 3miski, głęboki talerz na kawę, pojemnik na deser (ja użyłam pojemnika z pokrywką do przechowywania żywności 22x14cm)
Przygotowanie:
1. Jajka sparzam wrzątkiem i oddzielam białka od żółtek.
1. Jajka sparzam wrzątkiem i oddzielam białka od żółtek.
2. Żółtka ucieram z dwiema łyżkami cukru na jasną masę, dodaję mascarpone i mieszam delikatnie na małych obrotach
3. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaję dwie łyżki cukru i dalej ubijam aż masa będzie gęsta i lepka.
4. Ubijam dobrze schłodzoną śmietanę.
5. Powstałe trzy masy mieszam delikatnie ze sobą łyżką.
6. Biszkopty maczam w kawie obracając szybko dwa razy, nie więcej bo mogą za mocno nasiąknąć. Układam jedną warstwę na dnie naczynia.
7. Na biszkopty nakładam ok 1 cm warstwę kremu i posypuję kakao, następnie układam drugą warstwę biszkoptów, masy i kakao. Zamykam pudełko i wstawiam na noc do lodówki.
8. Przed podaniem tiramisu można posypać dodatkowo świeżym kakao, dekoruję mini bezami.
Smacznego!
Wygląda obłędnie, aż się oblizuję przed monitorem :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
u mnie bez śmietanki się robi tak jak w oryginale jednak najlepiej smakuje
OdpowiedzUsuńpiękne!
OdpowiedzUsuń