12 grudnia 2012

Kotlety mielone z oscypkiem podane z sosem pieczarkowym

Kotlety mielone z oscypkiem
Takie udziwnienie kotletów mielonych, w środku mógłby się znaleźć równie dobrze inny ser np. gouda czy mozarella, jednak górski oscypek ze swoim smakiem dodał tym kotletom charakteru.. Górskiego charakteru?? Mięso jest zagęszczone nie mąką, ani bułką tartą a po raz kolejny jak to było z tymiankowymi pulpetami w sosie grzybowym - zmielonymi płatkami owsianymi.

czas przygotowania: 30min
koszt (wyszło mi chyba ok 10-12 kotletów): ok 12zł

kotlety mielone z oscypkiem


Składniki:
  • 500g miesa mielonego - ja użyłam mięsa z szynki
  • pół szklanki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy
  • pół cebuli
  • 1 jajko
  • pół oscypka
  • 4 ziela angielskie zmielone razem z płatkami
  • majeranek
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wkładam do miski, ilość przypraw jest zależna od tego, który smak ma dominować w kotletach u mnie były to zioła prowansalskie. Z solą trzeba obejść się tym razem ostrożnie bo oscypek, który będzie w środku zrobi swoje. Wszystko zagniatam na jednolitą masę.
2. Oscypka kroję w pół plastry, które zmieszczą się do środka kotletów - możesz użyć całych plastrów wtedy kotlety będą większe albo użyć małych serków.
3. Biorę kawałek oscypka i otaczam go mięsem
4. Tak przygotowane kotlety smażę na patelni.
5. Podaję z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczarkowym.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz