A ponieważ sos grzybowy nie jest zarezerwowany wyłącznie dla pulpetów tutaj znajduje się osobno przepis.
czas przygotowania: 40min
koszt (25 pulpetów): pulpety ok 10zł + sos ok 4zł
Składniki na pulpety:
- 500g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z szynki)
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- 4 łyżki płatków owsianych
- natka pietruszki
- tymianek suszony lub świeży
- olej
- sól, pieprz
Składniki na sos grzybowy:
- 200g podgrzybków
- pól cebuli
- 25ml śmietanki 12%
- natka pietruszki
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Zaczynam od sosu, posiekaną cebulę podsmażam na patelni, dodaję pokrojone grzyby a po chwili pól szklanki wody i śmietanę. Całość doprawiam natką pietruszki, solą i pieprzem. Całość duszę 15 minut. W razie czego dodaję więcej wody, żeby sos nie był zbyt gęsty.
2. Do miski wkładam mięso mielone, posiekaną drobno cebulę, zmielone w młynku do kawy płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, łyżkę oleju, tymianek i natkę pietruszki. Wszystko mieszam dokładnie.
3. Mając pod ręką mąkę, żeby nie kleiły mi się ręce z mięsa lepię kulki i kładę na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju.
4. Pulpety obsmażam ze wszystkich stron, przez co tracą okrągły kształt ale zyskują na smaku.
5. Kiedy pulpety się obsmażą zalewam je sosem grzybowym i duszę przez ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyciągam jednego pulpeta i sprawdzam czy w środku nie jest surowy. Jeśli nie jest można nakładać na talerz.
6. Podaję z kaszą gryczaną, posypane świeżą natka pietruszki.
Smacznego!
muszą byś przepyszne :)
OdpowiedzUsuń