30 października 2012

Masło czosnkowe, bagietka czosnkowa

Masło czosnkowe, bagietki czosnkoweMasło czosnkowe można użyć do smarowania pieczywa, do grzanek, do de volaille'a, czy innych roladek mięsnych. Do jajecznicy pod koniec smażenia tak naprawdę wszędzie gdzie używamy tłuszczu można go zastąpić takim masełkiem. Ja podałam je z bagietką, robiąc coś co często kusi mnie w marketach - bagietkę czosnkową.

czas przygotowania: 10min
czas pieczenia: 15min
koszt zależy od ilości masła w dużej mierze.

Składniki:
  • 2 półbagietki
  • 50g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Czosnek i natkę pietruszki siekam drobno. Masło wyjmuje z lodówki żeby trochę zmiękło.
2. Zagniatam masło z pozostałymi składnikami widelcem.
3. Bagietki nacinam po skosie, do każdego nacięcia nakładam odrobinę masła. Pozostałe masełko przechowuję w lodówce.
4. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10-15 min.
5. Ze skrojonym pomidorem, czy jajecznicą w sam raz na kolację.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam bagietkę z masłem czosnkowym:D

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham czosnkowe bagietki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło czosnkowe jest przepyszne z bagietkami... polecam

    OdpowiedzUsuń