czas przygotowania: 10min
czas chłodzenia: 1,5h
koszt jednego deseru: ok 1zł
Składniki na każdą jedną porcję:
- 50ml mleka
- 50ml wody
- 100ml śmietanki 30%
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
1. Żelatynę w garnku zalewam gorącą wodą i odstawiam na chwilę, żeby napęczniała.
2. Zaczynam podgrzewać i mieszam aż żelatyna się rozpuści.
3. Dodaję kawę, mleko i śmietanę. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą.
4. Rozlewam do kokilek i wstawiam do lodówki na co najmniej 1,5h.
5. Żeby wyjąć panna cottę z kokilki zanurzam ją na kilka sekund w miseczce z gorącą wodą, zakrywam talerzykiem i odwracam do góry dnem.
6. Panna cottę kawową udekorowałam bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Pięknie się prezentuje. Musi być bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam panna cotte muszę spróbować w wersji kawowej
OdpowiedzUsuńW wersji kawowej to ja poproszę:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńZdjęcie zachęciło mnie aby dowiedzieć się o niej więcej. Pyszna musi być:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo fajnie wyglądają te dwie warstwy :) Kawowej jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńpycha, muszę spróbować;)
OdpowiedzUsuńRaz kupiłam gotową panna cottę i powiedziałam nigdy więcej. Teraz tylko domowej roboty! Twoją muszę koniecznie przetestować!
OdpowiedzUsuńNominowałam twój blog do Liebster Blog Award. Szczegóły tutaj:
http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
Przepis świetny, wypróbowałam. Rezultaty są tutaj: http://kuchennearomaty.blogspot.com/2012/11/panna-cotta-kawowa.html
OdpowiedzUsuńDzięki;)
Robiłam kawową - niebo w buzi :)
OdpowiedzUsuńJa też robiłam z kawową i super wyszło
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie! Muszę taką zrobić, bo mąż jest miłośnikiem kawy ;)
OdpowiedzUsuń