czas przygotowania: 7min
koszt jednego deseru: 1,8zł
Składniki na każdą jedną porcję:
- 50ml mleka
- 50ml śmietany 30%
- 50ml przetartych malin
- płaska łyżeczka żelatyny
- pół kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
- maliny do przybrania
Przygotowanie:
1. Wiele przepisów podaje żeby żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody żeby napęczniała, ja jednak mieszam wszystko w garnku. Czyli mleko, śmietanę, mus malinowy, cukier waniliowy i żelatynę podgrzewam na małym ogniu. Nie chodzi o to żeby mieszankę zagotować tylko podgrzać do takiej temperatury żeby cukier i żelatyna się rozpuściły, trwa to kilka minut.
2. Rozlewam do kokilek, moje mają pojemność 150ml i wstawiam do lodówki na minimum 1,5 godziny.
3. Żeby wyjąć panna cottę zanurzam kokilki na kilka sekund w gorącej wodzie zakrywam talerzykiem i odwracam do góry dnem.
4. Ozdabiam malinami.
Smacznego!
Piękna !!!
OdpowiedzUsuńMaliny uwielbiam, a pomysł z ananasem bardzo mnie zaintrygował :)
mniam;) pyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńale cudownie różowa!
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda, fajny pomysł !:)
OdpowiedzUsuńostatnio z koleżanką zobaczyłyśmy zdjęcie tego deseru to oczy w monitor i zaparty dech... podoba mi się to 2w1 :)
OdpowiedzUsuń