czas przygotowania: 7min
koszt jednego deseru: 1,2zł
Składniki na każdą jedną porcję:
Przygotowanie:
1. Wiele przepisów podaje żeby żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody żeby napęczniała, ja jednak mieszam wszystko w garnku. Czyli mleko, śmietanę, syrop z ananasa i żelatynę podgrzewam na małym ogniu. Nie chodzi o to żeby mieszankę zagotować tylko podgrzać do takiej temperatury żeby cukier i żelatyna się rozpuściły, trwa to kilka minut.
2. Rozlewam do kokilek, moje mają pojemność 150ml i wstawiam do lodówki na minimum 1,5 godziny.
3. Żeby wyjąć panna cottę zanurzam kokilki na kilka sekund w gorącej wodzie zakrywam talerzykiem i odwracam do góry dnem.
4. Ozdabiam posiekanym ananasem.
Smacznego!
koszt jednego deseru: 1,2zł
Składniki na każdą jedną porcję:
- 50ml mleka
- 50ml śmietany 30%
- 50ml syropu z ananasa z puszki
- płaska łyżeczka żelatyny
- 1-2 plastry ananasa
Przygotowanie:
1. Wiele przepisów podaje żeby żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody żeby napęczniała, ja jednak mieszam wszystko w garnku. Czyli mleko, śmietanę, syrop z ananasa i żelatynę podgrzewam na małym ogniu. Nie chodzi o to żeby mieszankę zagotować tylko podgrzać do takiej temperatury żeby cukier i żelatyna się rozpuściły, trwa to kilka minut.
2. Rozlewam do kokilek, moje mają pojemność 150ml i wstawiam do lodówki na minimum 1,5 godziny.
3. Żeby wyjąć panna cottę zanurzam kokilki na kilka sekund w gorącej wodzie zakrywam talerzykiem i odwracam do góry dnem.
4. Ozdabiam posiekanym ananasem.
Smacznego!
Taka dwukolorowa wygląda oszałamiająco :)
OdpowiedzUsuń