czas przygotowania: 60min
koszt jednej porcji: ok 8zł
Składniki:
- filet z dorsza
- 2 nieduże ziemniaki
- pół średniej cukinii
- 25g sera lazur
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
- kilka liści szpinaku
- olej lub oliwa
- przyprawa do kurczaka (moja ulubiona do wszystkiego)
- zioła prowansalskie
- świeża zielona pietruszka
- sól, pieprz
akcesoria: blacha do pieczenia, wykałaczki, folia aluminiowa, patelnia, miska
Przygotowanie:
1. Nagrzewam piekarnik na 180 stopni. Ziemniaki myję dokładnie i kroję na ćwiartki, w misce zalewam je oliwą doprawiam solą i pieprzem ewentualnie przyprawą do ziemniaków i mieszam.
2. Rozkładam je równomiernie na blasze wyłożonej folią aluminiową (blachę wykładam folią w całości bo po 30min dołożę tam również cukinię a później rybę). Od momentu włożenia ziemniaków do piekarnika od obiadu dzieli nas 50min.
3. Cukinię kroję na duże kawałki, w misce po ziemniakach zalewam ją oliwą i doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Z fileta usuwam ości które są w jego górnej części, posypuję solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, układam kilka liści szpinaku zawijam i spinam wykałaczką tak żeby się nie rozpadły.
5. Po pół godziny pieczenia ziemniaków dokładam cukinię i zabieram się za prosty i pyszny sos serowy.
6. Rozdrobnione kawałki sera zalewam śmietanką i na małym ogniu mieszam aż ser się rozpuści, sos jest dość słony więc doprawiam tylko niewielką ilością pieprzu.
7. I ostatni etap. Roladki z dorsza wkładam do piekarnika 40 minut po wsadzeniu ziemniaków (czyli na ostatnie 10 minut).
8. Podaję wszystko razem na talerzu z sosem, posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Smacznego!
Twój blog stał się jednym z moich ulubionych, ciasto parzone następne do sprawdzenia :) Wszystko tu piękne i pyszne :) Pozdrawiam Kasiu!
OdpowiedzUsuńDzięki Agata:) Fajnie, że sprawdzasz przepisy jak będziesz miała jakieś spostrzeżenia to pisz:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj po raz pierwszy odwiedziłam twojego bloga i muszę przyznać,że jestem pod dużym wrażeniem twojej wiedzy o gotowaniu.Chętnie poznałabym Cię osobiscie i wybrała się z Tobą na jakies ciekawe warsztaty kulinarne.:)pozdrawiam.Ania
OdpowiedzUsuń.