30 września 2012

Zawijany dorsz ze szpinakiem, ziemniaki i cukinia, wszystko pieczone

pieczone  rolada z dorsza ze szpinakiem, ziemniaki i cukinia
W tym samym czasie kiedy zafundowałam kilku osobom roladki z kurczaka ze szpinakiem, sobie zafundowałam taką roladkę z dorsza. Czy dla Ciebie ryba to mięso?? Dla mnie zdecydowanie tak, ale i w marketach i w książkach kucharskich jest wyraźny podział na ryby i mięso.. Nie wiem dlaczego, w każdym razie nie afiszując się jako wegetarianka którą nie jestem, wyznam, że nie jem żadnego mięsa oprócz ryb i owoców morza. Niektórzy nazywają to semiwegetarianizm, ja nie chcę bawić się w terminologię, mówię jak jest. Dlatego na blogu często pojawiać się będą propozycje tych samych potraw w wersji mięsnej i rybnej,  bądź mięsnej i bezmięsnej. Tutaj roladka ze szpinakiem z dorsza.

czas przygotowania: 60min
koszt jednej porcji: ok 8zł

Składniki:
  • filet z dorsza
  • 2 nieduże ziemniaki
  • pół średniej cukinii
  • 25g sera lazur
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • kilka liści szpinaku
  • olej lub oliwa
  • przyprawa do kurczaka (moja ulubiona do wszystkiego)
  • zioła prowansalskie
  • świeża zielona pietruszka
  • sól, pieprz
akcesoria: blacha do pieczenia, wykałaczki, folia aluminiowa, patelnia, miska

Przygotowanie:
1. Nagrzewam piekarnik na 180 stopni. Ziemniaki myję dokładnie i kroję na ćwiartki, w misce zalewam je oliwą doprawiam solą i pieprzem ewentualnie przyprawą do ziemniaków i mieszam. 
2. Rozkładam je równomiernie na blasze wyłożonej folią aluminiową (blachę wykładam folią w całości bo po 30min dołożę tam również cukinię a później rybę). Od momentu włożenia ziemniaków do piekarnika od obiadu dzieli nas 50min. 
3. Cukinię kroję na duże kawałki, w misce po ziemniakach zalewam ją oliwą i doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
4. Z fileta usuwam ości które są w jego górnej części, posypuję solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, układam kilka liści szpinaku zawijam i spinam wykałaczką tak żeby się nie rozpadły. 
5. Po pół godziny pieczenia ziemniaków dokładam cukinię i zabieram się za prosty i pyszny sos serowy. 
6. Rozdrobnione kawałki sera zalewam śmietanką i na małym ogniu mieszam aż ser się rozpuści, sos jest dość słony więc doprawiam tylko niewielką ilością pieprzu. 
7. I ostatni etap. Roladki z dorsza wkładam do piekarnika 40 minut po wsadzeniu ziemniaków (czyli na ostatnie 10 minut).
8. Podaję wszystko razem na talerzu z sosem, posypane natką pietruszki.




Smacznego!

3 komentarze:

  1. Twój blog stał się jednym z moich ulubionych, ciasto parzone następne do sprawdzenia :) Wszystko tu piękne i pyszne :) Pozdrawiam Kasiu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Agata:) Fajnie, że sprawdzasz przepisy jak będziesz miała jakieś spostrzeżenia to pisz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj po raz pierwszy odwiedziłam twojego bloga i muszę przyznać,że jestem pod dużym wrażeniem twojej wiedzy o gotowaniu.Chętnie poznałabym Cię osobiscie i wybrała się z Tobą na jakies ciekawe warsztaty kulinarne.:)pozdrawiam.Ania
    .

    OdpowiedzUsuń