Złociście obsmażone roladki z kurczaka ze szpinakiem oraz pieczone ziemniaki i cukinia a do tego pyszny sos serowy a wszystko doprawione tak żeby smaki się uzupełniały i pasowały do siebie. Nie będę pisała o wyższości pieczonych warzyw nad gotowanymi, pozbawionymi przez wodę witamin, składników mineralnych, koloru i smaku. Wystarczy spróbować tego obiadu żeby się o tym przekonać.
czas przygotowania: 60min
koszt na osobę: 6zł
Składniki na każdą jedną porcję:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- kilka liści szpinaku
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Warzywa pieczone:
- 2 nieduże ziemniaki
- pół średniej cukinii
- olej lub oliwa
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sos serowy:
- 25g sera lazur
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
- sól, pieprz
akcesoria: blacha do pieczenia, wykałaczki, folia aluminiowa, patelnia, miska
Przygotowanie:
1. Nagrzewam piekarnik na 180 stopni. Ziemniaki myję dokładnie i kroję na ćwiartki, w misce zalewam je oliwą doprawiam solą i pieprzem ewentualnie przyprawą do ziemniaków i mieszam.
2. Rozkładam je równomiernie na blasze wyłożonej folią aluminiową (blachę wykładam folią w całości bo po 30min dołożę tam również cukinię). Od momentu włożenia ziemniaków do piekarnika od obiadu dzieli nas 50min.
3. Cukinię kroję na duże kawałki, w misce po ziemniakach zalewam ją oliwą i doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Piersi kurczaka kroję w poprzek i rozbijam delikatnie tłuczkiem posypuję solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, układam kilka liści szpinaku zawijam i spinam wykałaczkami tak żeby się nie rozpadły.
5. Po pół godziny pieczenia ziemniaków dokładam cukinię i zabieram się za prosty i pyszny sos serowy.
6. Rozdrobnione kawałki sera zalewam śmietanką i na małym ogniu mieszam aż ser się rozpuści, sos jest dość słony więc doprawiam tylko niewielką ilością pieprzu.
7. I ostatni etap. Roladki kurczaka obsmażam na patelni aż będą miały złocisty kolor po czym zakrywam pokrywką i duszę ok 10 min. W tym czasie kończy się pieczenie warzyw i wszystko jest gotowe do wyłożenia na talerz.
8. Ziemniaki posypuję siekaną natka pietruszki, do tego cukinia, roladki kurczaka (z których wyjmuję wykałaczki) i sos serowy.
Smacznego!
Ale fajne roladki, coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, super pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńWszystko na zdjęciu wygląda pysznie, uwielbiam takie zapiekane dania, robiłam podobne roladki, tylko jeszcze oprócz szpinaku dawałam ser Bałkański(np.z lidla), pychota:)
OdpowiedzUsuń