23 września 2012

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczone warzywa

Złociście obsmażone roladki z kurczaka ze szpinakiem oraz pieczone ziemniaki i cukinia a do tego pyszny sos serowy a wszystko doprawione tak żeby smaki się uzupełniały i pasowały do siebie. Nie będę pisała o wyższości pieczonych warzyw nad gotowanymi, pozbawionymi przez wodę witamin, składników mineralnych, koloru i smaku. Wystarczy spróbować tego obiadu żeby się o tym przekonać.
czas przygotowania:  60min
koszt na osobę:  6zł

Składniki na każdą jedną porcję:
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • kilka liści szpinaku
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
Warzywa pieczone:
  • 2 nieduże ziemniaki
  • pół średniej cukinii
  • olej lub oliwa
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Sos serowy:
  • 25g sera lazur
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • sól, pieprz
akcesoria: blacha do pieczenia, wykałaczki, folia aluminiowa, patelnia, miska

Przygotowanie:
1. Nagrzewam piekarnik na 180 stopni. Ziemniaki myję dokładnie i kroję na ćwiartki, w misce zalewam je oliwą doprawiam solą i pieprzem ewentualnie przyprawą do ziemniaków i mieszam. 
2. Rozkładam je równomiernie na blasze wyłożonej folią aluminiową (blachę wykładam folią w całości bo po 30min dołożę tam również cukinię). Od momentu włożenia ziemniaków do piekarnika od obiadu dzieli nas 50min. 
3. Cukinię kroję na duże kawałki, w misce po ziemniakach zalewam ją oliwą i doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
4. Piersi kurczaka kroję w poprzek i rozbijam delikatnie tłuczkiem posypuję solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, układam kilka liści szpinaku zawijam i spinam wykałaczkami tak żeby się nie rozpadły. 
5. Po pół godziny pieczenia ziemniaków dokładam cukinię i zabieram się za prosty i pyszny sos serowy. 
6. Rozdrobnione kawałki sera zalewam śmietanką i na małym ogniu mieszam aż ser się rozpuści, sos jest dość słony więc doprawiam tylko niewielką ilością pieprzu. 
7. I ostatni etap. Roladki kurczaka obsmażam na patelni aż będą miały złocisty kolor po czym zakrywam pokrywką i duszę ok 10 min. W tym czasie kończy się pieczenie warzyw i wszystko jest gotowe do wyłożenia na talerz.
8. Ziemniaki posypuję siekaną natka pietruszki, do tego cukinia, roladki kurczaka (z których wyjmuję wykałaczki) i sos serowy.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ale fajne roladki, coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie, porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, super pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko na zdjęciu wygląda pysznie, uwielbiam takie zapiekane dania, robiłam podobne roladki, tylko jeszcze oprócz szpinaku dawałam ser Bałkański(np.z lidla), pychota:)

    OdpowiedzUsuń