23 września 2012

Sałata lodowa i pomidory w sosie miodowo-musztardowo-cytrynowym i grzanki czosnkowe z jajkiem

sałata lodowa i pomidory w sosie miodowo-musztardowo-cytrynowym i grzanki czosnkowe z jajkiem na twardoBanalne?? Może i banalne ale odpowiednio doprawione może być świetną kolacją. Sos miodowo-musztardowo-cytrynowy dobrze komponuje się z czosnkiem na grzankach. Są i surowe warzywa - lekka sałatka bo na noc nie powinno się przejadać ciężkostrawnym posiłkiem i jest mały konkret - grzanki  natarte czosnkiem z jajkiem na twardo.

czas przygotowania: 15min
koszt dla 2 osób:  ok13zł

Składniki:
  • sałata lodowa
  • pomidory różnych gatunków: 1 malinowy, 2 żółte, kilka pomidorków cherry, kombinacja może być dowolna ważne żeby było pomidorowo i kolorowo
  • pół bagietki
  • 3 jajka
  • ząbek czosnku
  • masło
  • sok z połowy cytryny
  • stołowa łyżka musztardy
  • duża stołowa łyżka miodu
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Bagietkę kroję w dowolny sposób i podgrzewam na opiekaczu (można to też zrobić w piekarniku) żeby była chrupka. 
2. Jajka gotuję na twardo (jak ugotować jajka na twardo?). 
3. Sałatę lodową rwę na kawałki, pomidory kroję w kostkę a pomidorki cherry przekrajam na pół wszystko to ląduje w misce. 
4. Grzanki nacieram czosnkiem, smaruję masłem i obkładam pokrojonymi jajkami. Doprawiam solą i pieprzem. 
5. Do szklanki wyciskam sok z połowy cytryny, dodaję łyżkę musztardy, sporą łyżkę miodu i mieszam. 
6. Sałatę zalewam przed podaniem jeśli przygotowuję je wcześniej przechowuję sałatę i sos osobno.



Smacznego!

3 komentarze: