29 marca 2013

Gotowanie jajek na twardo

gotowanie jajek na twardo, jajka na twardo


Jajko na twardo nie sztuka ugotować. Sztuką jest zrobić je dobrze. Kiedy gotuje się je za długo na żółtku pojawia się niebieska warstewka, która może nie szkodzi ale nieładnie wygląda. A poza tym po co tracić tyle czasu. Gotowane za krótko może wyjść na miękko albo na pół miękko, co też nie musi przeszkadzać ale czasem nie to jest naszym celem. Sposobów jest trochę, ja po krótkim wstępie przedstawiam swój. Przeważnie używam jajek L. Dobrze jest, kiedy jajka są w pokojowej temperaturze, wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że popękają.

1. Jajka wstawiam do zimnej osolonej wody. Kwasowe środowisko powoduje że białko ścina się szybciej jeśli skorupka pęknie w trakcie gotowania. Innym sposobem jest dodanie odrobiny octu lub wyciągnięcie jajek wcześniej z lodówki.
2. Więc wstawiam je w zimnej wodzie i gotuję przez 6 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie zalewam je zimną wodą.


Powodzenia!

1 komentarz:

  1. NaCl nie daje kwaśniego odczynu. Kwestia chemii.
    Prędzej ocet.

    OdpowiedzUsuń