29 marca 2013

Żurek bez mięsa z wędzonym tofu albo jajkiem

żurek bez mięsa, żurek z jajkiem i ziemniakami


W moim rodzinnym domu Wielkanocną zupą był żurek. Teraz przygotowuję go w dwóch wersjach, żurek bez mięsa i z mięsem. W ogóle przy okazji Wielkanocy przypomniałam sobie o tej zupie, która jest łatwa w przygotowaniu, a którą bardzo lubię i nie wiem czemu nie jadam jej częściej. Jeśli zdarza mi się gdzieś jadać tą zupę lubię kiedy jest z jajkiem, lubię kiedy są w niej ziemniaki, i lubię kiedy jest lekko zagęszczona, dość kwaśna i porządnie doprawiona majerankiem i pieprzem. Niestety rzadko kiedy taka się trafia. Przeważnie tam gdzie zdarza mi się żurek jeść, bywa rzadki i o mało intensywnym smaku. Dlatego najbardziej lubię ten, który robię sama. Nie brzmi to skromnie ale tak jest, nie będę kłamać, każdy ma swój gust i wiadomo, że nie robię takiego, który mi nie smakuje, tylko ten, który lubię najbardziej.. A jaki żurek smakuje tobie? Co lubisz w nim najbardziej? Albo jaka inna zupa pojawia się na Wielkanocnym stole w Twoim domu??

czas przygotowania: 40-50min
koszt: ok 5zł

Składniki:
  • 0,5l zakwasu na żurek - użyłam kupnego, który w składzie miał mąkę żytnią i pszenną
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1kg ziemniaków
  • 1 spora cebula lub dwie średnie
  • 100ml śmietanki 30-36% (opcjonalnie)
  • 1 spora łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • sporo pieprzu
  • kilka łyżek oleju

Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na oleju w garnku w którym będę gotowała żurek. Dodaję pokrojone w plasterki marchewki i pietruszki, pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy - majeranek, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, trochę soli. Podsmażam wszystko przez 2 minuty.
2. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, pieprz i wodę - tylko tyle, żeby zakryć warzywa, gotuję je do miękkości, czyli około 5 minut.
3. Dodaję zakwas, czy inaczej koncentrat żurku, nazwy są różne czekam aż całość się zagotuję.
4. Na koniec dodaję śmietankę. Próbuję i doprawiam do smaku solą i pieprzem jeśli brakuje. Czasem zakwas ma inny skład i nie zagęszcza odpowiednio zupy - ja lubię kiedy zupa nie jest totalnie wodnista, wtedy zagęszczam ją mąką pszenną.
5. Żurek bez mięsa podaję z jajkiem ugotowanym na twardo (jak ugotować jajko na twardo?), albo z wędzonym tofu - na oleju podsmażam zgnieciony ząbek czosnku, wyciągam go zanim się przypali, na taki czosnkowy olej wrzucam pokrojone w kostkę tofu wędzone, doprawiam solą i pieprzem. Pomysł z tofu pochodzi z komentarza, spróbowałam i jest na prawdę super! Dziękuję:)



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Moja mam dodaje jeszcze do takiego żurku (jako, że część rodziny jest wege) wędzone tofu. Najzwyklejsze można kupić w większości marketów (polsoja) i doprawia całość wędzoną solą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, dzięki za podpowiedź:) Rzeczywiście wędzone tofu mogłoby zastąpić wędzoną kiełbasę, nie pomyślałam o tym, następnym razem spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuj koniecznie - można je podsmażyć, dzięki czemu zyskuje bardziej intensywny smak. Daj znać jak Ci smakowało :-) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń