26 września 2012

Panna cotta malinowa

panna cotta malinowa
I kolejna propozycja tym razem panna cotta malinowa która powstała razem z ananasową. Nie wiem czy spowodował to kwasek maliny ale śmietanka finalnie jakby się ścięła i mimo takiej samej ilości żelatyny ta panna cotta była bardziej zwarta, w smaku przypominała trochę sernik.

czas przygotowania: 7min
koszt jednego deseru: 1,8zł

Składniki na każdą jedną porcję:
  • 50ml mleka
  • 50ml śmietany 30%
  • 50ml przetartych malin
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • pół kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
  • maliny do przybrania



Przygotowanie:
1. Wiele przepisów podaje żeby żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody żeby napęczniała, ja jednak mieszam wszystko w garnku. Czyli mleko, śmietanę, mus malinowy, cukier waniliowy i żelatynę podgrzewam na małym ogniu. Nie chodzi o to żeby mieszankę zagotować tylko podgrzać do takiej temperatury żeby cukier i żelatyna się rozpuściły, trwa to kilka minut.
2. Rozlewam do kokilek, moje mają pojemność 150ml i wstawiam do lodówki na minimum 1,5 godziny.
3. Żeby wyjąć panna cottę zanurzam kokilki na kilka sekund w gorącej wodzie zakrywam talerzykiem i odwracam do góry dnem.
4. Ozdabiam malinami.

panna cotta malinowa i ananasowa


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Piękna !!!
    Maliny uwielbiam, a pomysł z ananasem bardzo mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam;) pyszne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie wygląda, fajny pomysł !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio z koleżanką zobaczyłyśmy zdjęcie tego deseru to oczy w monitor i zaparty dech... podoba mi się to 2w1 :)

    OdpowiedzUsuń