czas przygotowania: 30-40min
koszt: ok 16zł
Składniki:
- 500g grochu łuskanego - połówek
- 100g kiełbasy - wybór wg uznania
- 150g boczku
- 2 marchewki
- 100g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 4 duże ziemniaki
- 3 kostki rosołowe
- 2 łyżki majeranku
- 1,5 łyżki tymianku
- 1,5 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- pietruszka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Groch zalewam wodą na noc, rano płuczę i zmieniam wodę i jeszcze raz zmieniam wodę przed samym gotowaniem.
2. Do gotowania dorzucam kawałek glona kombu (opcjonalnie, ale polecam wypróbowanie).
3. Na patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek. Do smażenia nie używam tłuszczu ponieważ boczek ma go wystarczająco dużo. Kiedy tłuszcz z boczku wytopi się dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i podsmażam aż si zarumienią.
4. Kiedy groch jest miękki dorzucam pokrojone w plastry marchewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, zeszkloną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy oraz podsmażone mięso.
5. Kiedy warzywa zmiękną a groch lekko się rozgotuje, próbuję i doprawiam do smaku solą i przyprawami.
6. Jeśli na następny dzień zupa będzie za gęsta bo może się zdarzyć, że groch wchłonie przez noc więcej wody, możesz dolać wody i dosypać trochę przypraw.
4. Kiedy groch jest miękki dorzucam pokrojone w plastry marchewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, zeszkloną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy oraz podsmażone mięso.
5. Kiedy warzywa zmiękną a groch lekko się rozgotuje, próbuję i doprawiam do smaku solą i przyprawami.
6. Jeśli na następny dzień zupa będzie za gęsta bo może się zdarzyć, że groch wchłonie przez noc więcej wody, możesz dolać wody i dosypać trochę przypraw.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz