29 grudnia 2012

Zupa grochowa, grochówka mięsna

Zupa grochowa, grochówka mięsna
Wracam z tą zupą, o której wspominałam. Dwa dni temu zmieściłam przepis na bezmięsną grochówkę a dzisiaj przepis na grochówkę mięsną. Przepis nie różni się niczym poza dodaniem kiełbasy i boczku, które można albo na samym początku produkcji podsmażyć na patelni  i dodać groch zalać wodą i gotować, albo podsmażyć na patelni osobno i dodać w którejś z faz gotowania i doprawiania. U mnie wyglądało to tak, że gotowałam zupę grochową bez mięsa i gotową już zupą zalałam podsmażone mięso po czym pogotowałam jeszcze trochę, żeby smaki dobrze się przesiąknęły. Więc opcji jest dużo w przepisie podaję tą z dodaniem skwarków w trakcie gotowania. Przepis również na spory (5 litrowy) garnek zupy.

czas przygotowania: 30-40min
koszt: ok 16zł

Składniki:
  • 500g grochu łuskanego - połówek
  • 100g kiełbasy - wybór wg uznania
  • 150g boczku
  • 2 marchewki
  • 100g cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 kostki rosołowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1,5 łyżki tymianku
  • 1,5 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • pietruszka
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Groch zalewam wodą na noc, rano płuczę i zmieniam wodę i jeszcze raz zmieniam wodę przed samym gotowaniem.
2. Do gotowania dorzucam kawałek glona kombu (opcjonalnie, ale polecam wypróbowanie).
3. Na patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek. Do smażenia nie używam tłuszczu ponieważ boczek ma go wystarczająco dużo. Kiedy tłuszcz z boczku wytopi się dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i podsmażam aż si zarumienią.
4. Kiedy groch jest miękki dorzucam pokrojone w plastry marchewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, zeszkloną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy oraz podsmażone mięso.
5. Kiedy warzywa zmiękną a groch lekko się rozgotuje, próbuję i doprawiam do smaku solą i przyprawami.
6. Jeśli na następny dzień zupa będzie za gęsta bo może się zdarzyć, że groch wchłonie przez noc więcej wody, możesz dolać wody i dosypać trochę przypraw.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz