3 stycznia 2013

Domowej roboty cukier waniliowy i zmiany na blogu

Domowy cukier waniliowy
Zacznę od głównego bohatera wpisu czyli od cukru waniliowego. Czy wiesz, że sprzedawany w sklepie cukier wanilinowy - swoją drogą nie trudno przeczytać waniliowy przez to jedno małe "n"- jest aromatyzowany syntetycznymi aromatami? Co to znaczy? Najprościej mówiąc obok wanilii, której zapach przypomina nawet nie leżał. Może Ci to nie przeszkadzać skoro i tak ładnie pachnie, mnie jednak zaczęło, bo wolę wiedzieć co dodaję do jedzenia i zdecydowanie wolę dodać składnik naturalny niż syntetyczny. Kolejna rzecz która mnie zszokowała jeszcze bardziej, to koszt tej sztucznie produkowanej substancji w porównaniu do samodzielnego wykonanego w domu cukru - wanilia w laskach w sklepie dostępna za ok 10zł za sztukę, a przez internet możliwa jest do kupienia za ok 1,5-2zł za sztukę, więc nawet kupienie jednej z kosztem wysyłki się opłaca a co dopiero kupienie kilku, żeby zrobić sobie na przykład pół kilograma prawdziwego cukru waniliowego - łączny koszt takiej połówki kg to ok 7zł. Posunę się w obliczeniach dalej - torebka oszukańczego cukru wanilinowego zawierająca 16g produktu kosztuje ok 70gr - jeśli chcielibyśmy sobie zrobić pół kilogramowy zapas, kosztowałoby nas to  21zł !! Czy nadal można mieć wątpliwości??

A teraz kilka zdań jeśli doczyta do tego miejsca ktoś, kto odwiedzał wcześniej mojego bloga zauważy, że strona się zmieniła. Przede wszystkim kolorystyka i zrobiłam sobie logo odręcznie-photoshopowo:) Mam nadzieję, że obecny wygląd strony podoba wam się bardziej niż poprzedni ! Wróćmy jednak do cukru:


czas przygotowania: 5min
koszt: zależy od ceny lasek wanilii u mnie wyszło to ok 7zł

Składniki:
  • 3 laski wanilii
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:
1. Lasce wanilii odcinam końce i całą nacinam wzdłuż na pół. Ale tylko nacinam nie przecinam jej całkowicie. Chociaż jeśli się to stanie to trudno, i tak się uda.
2. Następnie łyżeczką wydrążam wnętrze laski z nasionek, które przekładam do cukru. 
3. To samo robię z pozostałymi laskami a strąki tnę na 3cm kawałki i również wrzucam co cukru
4. Całość dokładnie mieszam i odstawiam. Cukru można używać już po kilku dniach.



Smacznego użytkowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz