13 marca 2013

Racuchy, pancakes czy placuszki? Przepis podstawowy na zwykłe i razowe

Racuchy, pancakes czy placuszki? Przepis podstawowy na zwykłe i razowe


Nazwa angielska brzmi fajnie, ale pancakes tak samo z powodzeniem można nazwać placuszki. Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, że racuchy z jabłkiem, które robiła mi babcia, i którymi zajadałam się od dziecka, są z tego samego przepisu. Więc mogłabym nazwać je pancakes z jabłkiem, albo inne wersje mogłabym nazwać racuchy na śniadanie, a wszystko to, to samo. W tym poście znajduje się przepis podstawowy na pancakes / racuchy z możliwymi zamiennikami, porady i wskazówki dotyczące ich robienia. Z podanych proporcji wyszło mi 12 placuszków.

Wskazówki/zamienniki:
-ilość mąki do mleka 1:1 (jeśli część mąki zamienisz na razową dodaj odrobinę więcej mleka, bo ciasto będzie bardziej gęste),
-mąkę pszenną możesz zastąpić mąką razową wymieszaną z pszenną pół na pół,
-zamiast mleka możesz użyć mleka sojowego, czy jogurtu, na upartego wyjdą nawet na wodzie ale nie wiem jak ze smakiem,
-na 150g maki używam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 jajko (na 180 jeszcze użyłam 1 jajko, od 200g mąki dałabym 2),
-słodzić ciasto można miodem, zwykłym cukrem, cukrem trzcinowym, syropem,
-żeby nie były zbyt tłuste możesz nasączyć olejem ręcznik papierowy i przecierać nim patelnię przed każdą kolejna porcją placków,
-do ciasta możesz dodać np. kakao, ekstrakt waniliowy, syrop owocowy, cynamon, kawę, możesz też dodać już do samego ciasta kawałki owoców, lub wyłożyć je na wierzch po usmażeniu.

czas przygotowania: 30min
koszt: zależy od użytych składników

Racuchy, pancakes czy placuszki? Przepis podstawowy na zwykłe i razowe


Składniki:
  • 150g mąki (ja użyłam pół na pół mąkę zwykłą pszenną i żytnią razową)
  • 150ml mleka
  • 30g miodu / cukru / syropu (u mnie cukier trzcinowy)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie jakieś dodatki z ostatniego punktu wskazówek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki przekładam do miski i miksuję bez zbędnych operacji i mieszania ich w jakiejś specjalnej kolejności.
2. Smażę na patelni po 3 na raz, za każdym razem przecierając patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
3. Tym razem podałam pancaki z bita śmietaną i kajmakiem z puszki zmiksowanym z mlekiem, żeby sos był rzadszy.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Nazwa nie jest ważna, najważniejszy jest smak :) A jeśli chodzi o takie placuszki, jest po prostu bezbłędny. Bita śmietana i kajak jako dodatki to prawdziwe niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak pyszne placuszki -super ;)

    OdpowiedzUsuń