11 marca 2013

Koktajl z marchewki, jabłka, awokado, cytryny

Koktajl z marchewki, jabłka, awokado, cytryny


Pomysł koktajl z marchewki, jabłka, awokado i cytryny pochodzi z książki Gillian McKeith "Jesteś tym co jesz", jest to jedna z propozycji na dzień odtrucia i z wielu, które są tam podane to jedna z moich ulubionych. Połączenie marchewki i jabłka jest dość popularne i nikogo nie dziwi, dziwi za to dodatek awokado, a nie powinien. Awokado ma bardzo neutralny i delikatny smak (jeśli jest dojrzałe), tutaj zagęszcza koktajl, daje lekki posmak i przede wszystkim dużo wartości odżywczych. Pijam koktajle, które mi smakują, ale staram się też żeby były źródłem wartości odżywczych i stosuję je jako taki naturalny suplement. Porcja (ok 350ml) zawiera sporo tłuszczów nienasyconych (głównie jednonienasyconych)  czyli tych, które mają dobry wpływ na organizm, sporo sodu, potasu, magnezu - są to pierwiastki, na które zapotrzebowanie zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Do tego zawiera całkiem dużo miedzi i manganu. Witaminy E, B6,C na nie także jest zwiększone zapotrzebowanie u osób aktywnych, oraz betakarotenu i folianów. Także polecam zwłaszcza osobom o zwiększonej aktywności fizycznej.

czas przygotowania: 5-10min
koszt (2 porcje): ok 5-6zł

Składniki:
  • 1kg marchewki (5 większych)
  • 2 jabłka
  • 1 awokado
  • sok z ćwiartki cytryny

Przygotowanie:
1. Sok z marchewki i jabłka przygotowuję w sokowirówce.
2. Awokado pozbawiam pestki i obieram, kroję na mniejsze kawałki i miksuję z sokiem za pomocą blendera. Dodaję sok z cytryny.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zdrowy i pożywny. Gratuluje pomysłu.

    Zapraszam również do mnie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń