29 maja 2014

Pomidorowe curry z rybą i mlekiem kokosowym

pomidorowe curry z rybą i mlekiem kokosowym


Wcześniej nie chodziliśmy często do restauracji i powiem szczerze, że nie doceniałam takich wyjść. Nie zdawałam sobie spawy z tego ile takie wyjścia moge mnie nauczyć. Po odwiedzeniu restauracji albo warsztatów kulinarnych przeważnie jestem mocno zainspirowana i przenoszę to do naszej kuchni, próbuję odtwarzać niektóre smaki albo połączyć je z ulubionymi potrawami, wymyślać nowe połączenia. Po warsztatach/pokazie kuchni gruzińskiej zaczęłam częściej używać świeżej kolendry i orzechów włoskich, po nich zrobiłam swoje pierwsze chaczapuri. Po wizycie U Chłopaków zaczęłam szukać nowych połączeń smakowych i dużo eksperymentować.
Jakiś czas temu byliśmy z Mefem testować restaurację Bollywood Lounge w Warszawie, mieliśmy możliwość spróbowania różnych dań kuchni indyjskiej. Po tej wizycie wreszcie kupiłam moździerz co od dawna planowałam ale jakoś brakowało mi tego bodźca. Prawie od razu pobiegłam też po mleko kokosowe, które kupiłam od razu w większym kartonie i prawie przez tydzień eksperymentowałam ze smakami Indii. Recenzję restauracji napiszę na dniach ale zacznę od przepisu na pomidorowe curry z rybą i mlekiem kokosowym. Jeden z eksperymentów, bardzo udany. Połączenie mleka kokosowego, koncentratu pomidorowego i bardzo aromatycznych przypraw - nasion kolendry, kuminu, kardamonu, imbiru, cynamonu. Między innymi z tych składników powstał gęsty aromatyczny sos, w którym ugotowałam polędwicę z dorsza. Pomidorowe curry jest kwaskowate, kremowe, bardzo aromatyczne. Taki sos będzie też świetny do przygotowania w nim drobiu, krewetek albo innego gatunku ryby. 
Lista składników jest długa, ale przyprawy tak na dobrą sprawę trzeba wymieszać i dodaje się je na raz, potrawa jest na prawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. Za pierwszym razem przygotowanie zajęło mi więcej czasu i ubrudziłam więcej naczyń, to kwestia wprawy i obycia z takim sposobem gotowania.
Proporcje na 2 większe- 4 mniejsze porcje

czas przygotowania: 30min
koszt: ok 15zł

Składniki:
  • 200g polędwicy z dorsza (tak jak pisałam, może też być drób, krewetki albo łosoś czy inna ryba)
  • 400ml mleka kokosowego
  • 3 spore łyżeczki koncentratu pomidorowego (można użyć puszki pomidorów)
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (można użyć ewentualnie łyżeczkę suchego w proszku)
  • 2 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 nasiona kardamonu (albo pół łyżeczki suszonego w proszku)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia (ja użyłam kokosowego)
  • pieprz cayenne
  • sól
  • jako dodatek proponuję ryż - ilość wg uznania - ok 80-100g na osobę - jest tylko jedna mała wskazówka ryżu nie solę do gotowania, sos jest na tyle aromatyczny, że ryżu nie trzeba doprawiać

Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w bardzo drobna kostkę, w moździerzu ucieram wszystkie suche przyprawy na proszek (można próbować młynkiem do kawy, ale przyprawy bardzo intensywnie pachną i nie ręczę za późniejszy posmak w kawie). Mokre przyprawy - czosnek i imbir siekam drobno.
2. Cebulę szklę na patelni i dodaję wszystkie przyprawy i suche, i mokre, mieszam i chwilę podsmażam.
3. Zalewam mlekiem kokosowym, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, doprawiam solą i gotuję 15-20 minut, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Jeśli sos jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Konsystencja ma być takiej dość gęstej zupy ale nie papki.
4. Na pięć minut przed końcem gotowania wrzucam rybę pokrojoną w kostkę. Mieszam szybko, i krótko gotuję, taka ryba będzie gotowa maksymalnie w 5 minut, dłuższe gotowanie spowoduje, że mięso będzie twardawe, a taka krótko gotowana jest miękka i delikatna.
5. Pomidorowe curry podaję z ugotowanym ryżem (ryżu nie dosalam do gotowania).



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz