30 marca 2013

Sernik odwrócony z ananasem i truskawkami

Sernik odwrócony z ananasem i truskawkami


Widziałam na kilku blogach ciasto odwrócone z ananasem, a miałam w lodówce jeszcze 1,5kg twarogu sernikowego który kupiłam w promocji. I tak pomyślałam, że sernik z ananasem może całkiem fajnie smakować, a jak ananas będzie na wierzchu to będzie też całkiem fajnie wyglądać. I tak powstał sernik odwrócony z ananasem. Tym razem użyłam innego przepisu niż do sernika zebry, i innej taktyki pieczenia. Ten sernik nie wyrasta i nie opada, jest lekko kruchy i wilgotny, kremowy. Dobrze jest go porządnie schłodzić np całą noc w lodówce, bo schłodzony smakuje lepiej, ale my nie wytrzymaliśmy i jak tylko przestygł ukroiliśmy po kawałku i wstawiliśmy na 10 minut do zamrażalnika:).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

czas przygotowania: 15-20min
czas pieczenia: 1godz 40min
koszt: tak samo jak z zebrą normalnie wyszłoby ok 15zł a kiedy ser jest złowiony w promocji wychodzi ok 9zł.

Składniki:
  • 800g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 50g miękkiego masła
  • 100g cukru - najlepiej pudru
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej (nie bardzo kopiaste takie bliższe płaskim)
  • 7 plastrów ananasa
  • 7 truskawek (użyłam mrożonych, mogą być jakieś z zalewy albo świeże)

Sernik odwrócony z ananasem i truskawkami


Przygotowanie:
1. Masło krótko miksuję z cukrem. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
2. Dodaję twaróg i miksuję na jednolitą masę.
3. Ciągle miksując dodaję po jednym jajku (kolejne dodaję dopiero kiedy masa będzie dobrze wymieszana z poprzednim).
4. Na koniec dodaję mąkę. Miksuję do dokładnego połączenia się składników.
5. Formę wykładam plastrami ananasa, do każdego wkładam truskawkę, całość zalewam masą.
6. Wstawiam do piekarnika, na dolną półkę wstawiam też naczynie z gorącą wodą, np inną blachę. 
7. Piekę 30min w temperaturze 180 stopni, zmniejszam ją do 150 i piekę kolejne 30 minut, zmniejszam do 120 i piekę jeszcze 40 minut. Studzę w lekko uchylonym piekarniku. A na noc wstawiam do lodówki.
8. Sernik odwrócony z ananasem i truskawkami podaję z gorzką czekoladą stopioną z odrobiną masła i mleka.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. i właśnie takie serniki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna wersja sernikowa upside down cake ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. OOoo tak, podoba mi się, wygląda tak smakowicie jak te z Mcd, ciekawe czy smakuje tak samo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń