czas przygotowania: 30min
koszt całości (ok 8 talerzy): 12zł + krewetki w zależności od wyboru tiger czy koktajlowe
Składniki:
- 3-4 cukinie
- 5 ziemniaków
- kilka kostek rosołowych
- puszka mleka kokosowego
- kukurydza – użyłam świeżej ale może być z puszki
- krewetki – oczywiście najlepsze byłyby świeże ale nie było więc kupiłam mrożone black tiger wg uznania ok 50g na osobę
- curry
- sól
- pieprz
- olej
1. Obieram ziemniaki i kroję w kostkę, wrzucam do garnka do ok 1,5l wody. Kiedy ziemniaki się gotują, kroję cukinię.
2. Część ugotowanych ziemniaków wyławiam bo nie przepadam za zupami w których nic nie pływa niezależnie od tego czy są to zupy kremy czy nie. Więc część ziemniaków wyławiam, a wrzucam pokrojoną cukinię, dodaję kostki rosołowe dosypuję curry i dolewam kilka łyżek oleju.
3. Kiedy cukinia zmięknie blenduję zupę na krem, dolewam mleko kokosowe, doprawiam solą i pieprzem ewentualnie dosypuję curry i dodaję wyłowione wcześniej ziemniaki.
4. Na patelni smażę krewetki na oleju lub maśle (smażone na maśle są smaczniejsze).
5. Zupę podaję z kukurydzą, krewetkami i podgotowanymi plastrami cukinii, posypuję posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz