29 sierpnia 2012

Cukinia faszerowana w dwóch wariantach

cukinia faszerowana z lososiem i koperkiem cukinia faszerowana z miesem mielonym i pietruszka
Zawsze przechodząc przez Halę Mirowską widząc ogromne cukinie zastanawiałam się po co komu taka wielka cukinia i co można z nią zrobić. Nie wiem dlaczego nie wpadłam wcześniej na to żeby ją nafaszerować, zapiec w piekarniku i zaprosić znajomych na obiad. Przedstawiam cukinię faszerowaną na dwa sposoby pierwszą z mięsem mielonym i natką pietruszki, drugą z łososiem i koperkiem. Oczywiście jeśli nie masz dostępu do takich okazów cukinii możesz użyć kilku mniejszych i każdemu zaserwować faszerowaną połówkę.

czas przygotowania: 30min
czas zapiekania: 40min
koszt całości(6 porcji): 8,5zł + albo mięso mielone 8zł albo łosoś 16zł. Więc 16 lub 25zł


Składniki na 6 porcji:

  • wielka cukinia – ta ważyła z 2-3kg i miała ok 50 cm długości, albo 3 mniejsze cukinie
  • 3 woreczki ryżu
  • 500g mięsa mielonego – użyłam mięsa z indyka, lub opcjonalnie filet z łososia
  • opcjonalnie biała kapusta – użyłam bo miałam akórat kawałek w lodówce i/lub pieczarki
  • cebula
  • natka pietruszki lub koperek
  • żółty ser
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do kurczaka

akcesoria: Garnek na ryż, patelnia, coś do mieszania, deska do krojenia, łyżka do wydrążenia cukinii, spora miska na farsz, rękaw do pieczenia.

Wrzucam woreczki ryżu do osolonej wody i zabieram się za kolejne czynności, siekam cebulę i szklę na małym ogniu, w między czasie siekam kapustę którą róznież wrzucam na patelnię, lekko doprawiam solą i pieprzem, i zalewam odrobiną wody żeby kapusta zmiękła (można też opcjonalnie dodać kilka pokrojonych pieczarek). Kiedy to nastąpi przekładam je do miski na farsz, a na tej samej patelni :

  1. Wariant 1: smażę mięso mielone, które doprawiam pieprzem, solą, papryką słodką, ziołami prowansalskimi i przyprawą do kurczaka. Kiedy mięso będzie gotowe również wrzucam je do miski na farsz, dodaję tam też ryż, dosypuję posiekaną pietruszkę i mieszam.
cukinia faszerowana z miesem mielonym i pietruszka






        2.   Wariant 2: smażę łososia pokrojonego na małe kawałki, doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Usmażone przekładam do miski i dodaję ryż i posiekany koperek i mieszam.
cukinia faszerowana z lososiem i koperkiem


Próbując doprawiam jeśli czegoś brakuje. Cukinię można wydrążyć wcześniej albo później, możesz też poprosić kogoś żeby zrobił to za Ciebie w czasie kiedy przygotowujesz farsz, to na pewno przyspieszy przygotowania. Wydrążoną cukinię faszeruję i wkładam do rękawa do pieczenia który zawiązuję na obu końcach i nakłuwam kilka razy widelcem. Wstawiam do piekarnika na 200 stopni na 40-50 minut po tym czasie sprawdzam czy cukinia zmiękła. Jeśli tak, pozostaje tylko podanie na stół. W małej miseczce podaję starty żółty ser, można też podawać z sosem pomidorowym.
 Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie :).



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz