6 września 2012

Zupa z cukinii curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Zupa z cukinii curry z mlekiem kokosowym i krewetkami
Chcąc nie chcąc okazało się że cukinia to jedno z moich ulubionych a na pewno najczęściej goszczących w kuchni warzyw. Kiedy wszystkie podstawowe przepisy z cukinii zostaną wykorzystane i tradycyjne jej doprawianie zaczyna się nudzić, przychodzi pora na eksperymenty i poszukiwania smaku. Zupa ta powstała ze środka cukinii którą wydrążyłam do faszerowania. Przepis na faszerowaną cukinię znajdziesz tutaj.

czas przygotowania: 30min
koszt całości (ok 8 talerzy): 12zł + krewetki w zależności od wyboru tiger czy koktajlowe


Składniki:
  • 3-4 cukinie
  • 5 ziemniaków
  • kilka kostek rosołowych
  • puszka mleka kokosowego
  • kukurydza – użyłam świeżej ale może być z puszki
  • krewetki – oczywiście najlepsze byłyby świeże ale nie było więc kupiłam mrożone black tiger wg uznania ok 50g na osobę
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: 
1. Obieram ziemniaki i kroję w kostkę, wrzucam do garnka do ok 1,5l wody. Kiedy ziemniaki się gotują, kroję cukinię.
2. Część ugotowanych ziemniaków wyławiam bo nie przepadam za zupami w których nic nie pływa niezależnie od tego czy są to zupy kremy czy nie. Więc część ziemniaków wyławiam, a wrzucam pokrojoną cukinię, dodaję kostki rosołowe dosypuję curry i dolewam kilka łyżek oleju.
3. Kiedy cukinia zmięknie blenduję zupę na krem, dolewam mleko kokosowe, doprawiam solą i pieprzem ewentualnie dosypuję curry i dodaję wyłowione wcześniej ziemniaki.
4. Na patelni smażę krewetki na oleju lub maśle (smażone na maśle są smaczniejsze).
5. Zupę podaję z kukurydzą, krewetkami i podgotowanymi plastrami cukinii, posypuję posiekaną natką pietruszki.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz